GRAĐANIN NOVINAR: Leptirov efekat ili kako bi sitnice mogle promijeniti svijet

0
75

Piše: MediaLabTim

Vjerovatno smo barem jednom u toku svog života čuli za „efekat leptira“. Po oficijelnog definiciji, „leptirov efekat“ označava da u nelinearnim, dinamičkim i složenim sistemima postoji velika osjetljivost na mala odstupanja od početnih uvjeta. Odnosno da vrlo male razlike u početnim uvjetima mogu dovesti do bitno različitih rezultata (Vernon, 2017). Narodski rečeno, niz malih promjena može da rezultira velikom promjenom u dugoročnom planu.

Koncept leptirovog efekta osmislio je Edward Norton Lorenz, dok je tražio formulu za predviđanje vremenskih prilika. Pojam je smislio tokom svog predavanja 1972. „Da li mahanje krila leptira u Brazilu može uzrokovati tornado u Teksasu?“. Princip leptirovog efekta su usvojili pobornici teorija haosa, a ušao je i u popularnu kulturu (Vernon, 2017).

„Leptirov efekat“ danas možemo primijeniti u skoro svakoj sferi našeg života, s obzirom na to da se svodi na stvar izbora. Za primjer, da smo jutros ustali ranije, ne bismo zakasnili na bus te bismo stigli na vrijeme na posao.

S druge strane, „leptirov efekat“ možemo primijeniti i  na ozbiljnije stvari. Kada bi na izbore u Bosni i Hercegovini, izašlo barem pola pripadnika stranke „neglasača“ te kada bi pola pripadnika stranke „izaći ću, ali pošarati listić“ odlučilo da glasa kako treba, mogli bismo imati skroz drugačije stanje u državi. Pomislit ćete „to ne može puno uticati“ i naravno, to nije jedina promjena koja se treba desiti, ali upravo je to poenta efekta leptira. Kako i dječija pjesmica kaže “zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača”.

Hipotetički, kada bismo za problem zagađenog zraka kreirali ekološku politiku te napravili ekološke regulacije koje bi kompanije morala da poštuju, pronašli načine filtriranja CO2, možda bismo mogli pomoći smanjenju zagađenosti zraka u Sarajevu i drugim gradovima. Kada bi se cijene eko-proizvoda smanjile, sigurno da bi ih i šira masa kupovala. Na primjer, kada bi umjesto što „sadimo“ zgrade na svakom ćošku šehera, počeli da sadimo drveće pomogli bismo smanjenju zagađenja. Naravno, zbog njegovog položaja, Sarajevo nikad nećemo potpuno očistiti od smoga, ali manjim akcijama možemo doprinijeti barem njegovom smanjenju.

Sitnice, ma koliko nebitne u tom trenutku izgledale, mogu imati veliki efekat na duge staze. Najkomplikovanije stvari obično imaju najjednostavnija rješenja, ali upamtite- jednostavna, a ne lagana.

Izvor: Vernon, J. (2017). Understanding the Butterfly Effect. [online] American Scientist. Available at: https://www.americanscientist.org/article/understanding-the-butterfly-effect.

 

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR