Merima Sorguč (New Voices): Moje tijelo ima pravo da rađa

0
130

Objavljeno na mojakolica.blogspot.com (04.11.2019.)

Autor: Merima Sorguč

Ovo je vjerovatnije jedan od najtežih blogova koje ću ikada napisati. Svaki blog koji sam do sada pisala sam shvatala lično, ali ovaj tjera na suočavanje sa baš teškom temom. Polako se primičem godinama koje za ženu postaju izazovne. Posebno danas, od žene koja naginje trećem desetljeću života očekuje se da već ima uspješnu karijeru, životnog partnera, riješeno stambeno pitanje, i da, djecu. Iako danas žene mogu da biraju više nego ikada prije da li će imati djecu, iako se dobna granica prvog majčinstva pomjerila, ipak, biološki sat postoji. I polagano otkucava. U nekim trenucima se čini da ga baš glasno čujem. Generalno, tema majčinstva nekako je uvijek vezana za neku kontroverzu. Od prava da žena može bez pardona izabrati želi li uopće postati majka, pa preko dojenja djece na javnim mjestima, raznih metoda odgoja, postporođajne depresije, sve su ovo teme koje uvijek izazivaju jasna i glasna ( i skoro uvijek potpuno suprotna) mišljenja. Pa da nadodam na kontroverzu sa temom o kojoj se skoro nikako ne priča: majčinstvo i invaliditet. Kada se piše članak na temu majčinstva i invaliditeta to je obično iz ugla majke koja ima dijete sa invaliditetom. Ali šta kada se uloga zamjeni?

Mislim da je ovo poprilično teška tema prvenstveno zbog svih tabua koji su prisutni u društvu kada je u pitanju invaliditet. Moramo priznati da invaliditet, nažalost, još uvijek izaziva u ljudima koji slijepo prate društvene norme, nelagodu. Stereotipi su još uvijek prisutni, a osobi sa invaliditetom se ‘’prišivaju’’ atributi poput ‘’slabosti’’ i ‘’nemoći’’. Sa druge strane, slika koje društvo ima o ženi koja je postala majka je suprotna. Cijeni se njena snaga, moć koju je dobila donijevši na svijet novo biće. Ona postaje oličenje hrabrosti, heroina koja dobija nadljudsku snagu da za svoje dijete uradi sve. I mislim da je prvenstveno teško pomiriti upravo te dvije suprotnosti u tijelu jedne žene. Osim toga, već u društvu postoji tačno formirana slika kakva bi to jedna majka ‘’trebala’’ da bude, koji su to njeni zadaci, a velikih broj istih se zasniva na pretpostavci o dobroj  fizičkoj spremnosti. Odmah se nameće pitanje da li žena sa invaliditetom može da parira i da na isti način bude dobra majka svojoj djeci?

 Na listu svih ovih stereotipa možemo nadodati i pitanje koje često se podmeće kao ‘’moralno’’: Šta ako je hendikep naslijedan? Iskreno, često sam se i sama pitala ovo. Da li je fer roditi dijete ukoliko postoji i najmanja šansa da invaliditet roditelja može da bude naslijedan? Imati invaliditet u državi poput ove nije lako, ovo govorim bez ikakvog patetisanja i želje za skupljanjem poena. Svakodnevno se susrećem sa milion glupih prepreka, ali ipak, odgovor na pitanje za mene je lako: I da rodim dijete sa invaliditetom, moj zadatak je da ga/ju pripremim za život kao što je mene moja majka pripremila. Prihvatila bih invaliditet kao što je moja majka prihvatila moj. Kao jednostavnu životnu činjenicu. Naravno, velika je predrasuda da je svaki invaliditet naslijedan i da žena sa invaliditetom ne može roditi u potpunosti zdravo dijete.

Pored ovih generalno pogrešnih vizija na ovu temu, postoje i mnogo konkretniji problemi. A to je da društvo u BiH ne olakšava proces reproduktivnog zdravlja za žene sa invaliditetom.

Prije nekoliko godina sam imala priliku raditi na projektu koji je trebao da obezbijedi ginekološki stol pogodan za žene sa invaliditetom. Podaci sa kojima sam se susrela tada su bili apsolutno alarmanti. Samo nekolicina hidrauličnih stolova koji su prilagođeni za potrebe pacijentica u kolicima je prisutna u cijeloj BiH, a upitno je koliko se uopće ti ginekološki stolovi koriste. Jako je poražavajuća činjenica da zbog takvih barijera, žene u 21. stoljeću nemaju isto pravo da planiraju porodice i da na isti način dobiju jednak kvalitet zdravstvenih usluga. Problem se povećava kada se na to sve dodaju već postojeće arhitektonske barijere koje otežavaju cijelu situaciju dodatno. Moj nedavni ginekološki pregled nije baš bio ugodan upravo zbog nedostatka prigodnog stola. Došla sam sama, uredno ušla u Dom zdravlja koji je posjedovao čak i lift. I tu prestaju sve pogodnosti i ugodnosti. Počinje manji alpinistički poduhvat koji je zahtijevao pomoć i medicinske sestre samo da bi osnovni pregled bio moguć. Da li bi takva iskustva potakla ijednu ženu da redovito ide na pregled?

Većina ovih problema proizilazi iz zablude da su žene sa invaliditetom neka mitološka bića sa drugačijim (da ne kažem ‘’posebnim’’) potrebama od drugih žena. Iako društvo ne priznaje ženu sa invaliditetom kao sekusualno biće, ipak žene sa invaliditetom to jesu. I upravo iz tih razloga imamo pravo na istu zdravstvenu uslugu koja će naše zdravlje da zaštiti.

U svijetu među ženama postoji ogroman disbalans. Dok se neke bore za mnogo veće stvari, pojedine grupe žena se bore još uvijek za osnovna prava. Još na sve te probleme postoje i nedoumice sa kojima se sigurno svaka žena susrela ( Da li će pravi partner doći? Da li sam stvarno spremna za majčinstvo? Da li ja to doista mogu?), što nikako ne olakšava situaciju. Na većinu ovih pitanja još uvijek nemam odgovor, ne znam da li ću se ostvariti u ulozi majke, ali ono što bez sumnje znam jeste da pod otkucajima sata, jedna istina postaje sve glasnija: Moje tijelo ima pravo da rađa.

Izvor: https://jamojakolicaivi.000webhostapp.com/2019/11/mojte-tijelo-ima-pravo-da-radja

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR