Kemija Hodžić (New Voices): Podanički mentalitet i NATO pakt

0
1

Objavljeno na facebook (1.11.2019.)

Autor: Kemija Hodžić

Izetbegović Bakir – predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine, predsjednik najveće bošnjačke stranke i vazal predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Bosni i Hercegovini sinoć je gostujući u RTRS – ovoj emisiji Pečat namijenjenoj zaštiti Dodikovog režima istakao da nema članstva u NATO ako Srbi i Republika Srpska to ne žele. Neformalni staratelj bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović kazao je i da u ovoj državi niko nikome ništa više nametati neće – osim, ako smijem primijetiti, Milorada Dodika, koji nameće vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine po uzoru na Srbiju.

Dvije godine su prošle otkako je Izetbegović, odlučno, tokom posjete Beogradu poručio da se vanjska politika naše države neće voditi u Beogradu nego u Sarajevu, a danas Bakir konstatuje da možemo koordinirati tempo sa Srbijom što se tiče članstva u NATO. Prije samo nešto više od mjesec dana Stranka demokratske akcije na čelu sa Izetbegovićem je predložila Programsku deklaraciju Sedmog kongresa u kojoj se, između ostalog navodi i da „odbacuju pokušaje koji dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da se zaustavi NATO put Bosne i Hercegovine“, a već danas, predsjednik nam Bakir pobija napisano u Deklaraciji i poslušno se, kako to vazali inače čine povlači pred Dodikovim, Vučićevim i Redžepovim zahtjevima.

Naime, turski predsjednik je prošlog mjeseca na trilateralnom sastanku u Beogradu tražio od Komšića i Džaferovića da popuste kolegi iz Predsjedništva Miloradu Dodiku te da pristanu na formiranje Vijeća ministara BiH bez prethodnog rješavanja pitanja ANP – a. Oni su odbili taj zahtjev, no tu je Bakir sa svojim savjetnicima koji se, da bi udovoljio Erdoganu, dosjetio genijalnog rješenja pa predložio slanje ANP – a sa akcentom na civilni dio. (?) A kad smo već kod savjetnika, on je za TV1 istakao da mu je „ozbiljna“ grupa pravnika, njegovih savjetnika, rekla da idu u reviziju tužbe protiv Srbije iako su znali da nemaju legitimitet. (?) Ko su ti pravnici koji su znali da je Sakib Softić izgubio legitimitet da zastupa državu Bosnu i Hercegovinu u Hagu te svejedno predložili tadašnjem bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću da se „ne obazire i nastavi sa tužbom“?

Podanički stav Bakira Izetbegovića je ponovo iskoristio Milorad Dodik te je danas na pitanja novinara o izjavi predsjednika najveće bošnjačke stranke rekao da on stalno pokušava nametati „neku pamet i intelektualnost u politici“ te da „sam proizvede probleme pa onda daje prijedloge kako da se riješe, kao neki glasnogovornik Predsjedništva BiH i međunarodne zajednice, kao on objašnjava kako da se radi“. Dodik je jasan – nema puta ka NATO – u, a Bakir, valjda jer su mu savjetnici tako rekli, na javnom mediju koji negira genocid i veliča zločince, skrušeno, na pitanje zašto rijetko izgovara puni naziv entiteta Republika Srpska veli: „Jedan dio mog naroda je istjeran iz Republike Srpske, uključujući i Srebrenicu“. Jedan dio istjeran iz Srebrenice? Predsjedniče da li se drogiraš!?

I dok budućnost Bosne i Hercegovine kreiraju Beograd i Ankara umjesto Sarajeva (ne)rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poreske obveznike svaki dan košta 60 000 konvertibilnih maraka a bošnjačka politika na čelu sa Izetbegović Bakirom nestaje, jednako kao i Bošnjaci u manjem bosanskohercegovačkom entitetu na čelu sa Miloradom Dodikom.

Izvor: https://www.facebook.com/kemija.hodzic.92/posts/1227980657381529

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR