GRAĐANIN NOVINAR: Potrošači, ali i trgovci često neinformisani o Zakonu o potrošačima BiH

0
22

Piše: Mirnes Bakija

U neformalnim razgovorima često čujemo kako je prodavac odbio da uzme natrag reklamirani proizvod, a zbog nepoznavanja Zakona o potrošačima Bosne i Hercegovine ovakvo neodgovorno ponašanje trgovaca još uvijek prolazi kod neupućenih kupaca.

Global Market Solutions, agencija za mystery shopping ili tajnu kupovinu, istraživanje tržišta i marketing je u suradnji s agencijama iz regije sprovela ispitivanje kvalitete usluge. Prilikom istraživanja tajni kupci su posjetili različite objekte kao što su autosaloni, banke, benzinske pumpe, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljski objekti, te uslužne djelatnosti. Rezultati do kojih su došli svrstali su BiH na posljednje mjesto. Najčešće kritike su bile loša kvaliteta usluga i neljubaznost, dok su se radnici žalili na loše uvjete rada, kašnjenje plaća i slično.

Iako u Bosna i Hercegovina postoji državni zakon koji štiti potrošače, često to u praksi nije slučaj, a nerijetko su i sami trgovci neinformisani.

Kada potrošač uoči određenu grešku ima pravo uputiti reklamaciju za kupljeni proizvod. Greška može biti uočljiva, ali i skrivena, pa je stoga uvijek dobro detaljno pregledati proizvod. Rok za reklamaciju je osam dana od kupovine proizvoda, međutim, ako se radi o skrivenom nedostatku – rok za reklamaciju je i do dvije godine.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH kupac pri reklamaciji proizvoda ima tri mogućnosti:  da dobije novi istovjetni proizvod bez nedostatka, povrat novca ili da nedostatak bude uklonjen o trošku trgovca. Čak i kada trgovac uvjerava kupca da reklamirani proizvod ne može vratiti –  to je omogućeno zakonom i niko to pravo ne može osporiti!

U Republici Srpskoj zahtjev se podnosi upisivanjem u knjigu reklamacija koju mora imati svaki trgovac. Nakon reklamiranja u roku od osam dana, ako potrošač ne dobije odgovor od trgovca, treba skenirati reklamaciju koju je podnio u knjizi i poslati Republičkoj tržišnoj inspekciji na dalje postupanje.

Knjiga reklamacije u Federaciji BiH ne postoji, te se potrošač mora sam snaći. Najbitnije je da se potrošač trgovcu obrati pismenim putem. Trgovac koji ne osporava nedostatak treba bez odgađanja zadovoljiti zahtjev potrošača. Ukoliko osporava nedostatak – dužan je u pisanom obliku u roku od osam dana odgovoriti potrošaču. U slučaju da trgovac ne odgovori u propisanom roku, potrošač bi se trebao obratiti nadležnom inspekcijskom tijelu koje je ovlašteno da novčano sankcioniše trgovca.

Proizvođač koji nudi garanciju od dvije godine i manje zapravo ne nudi ništa, jer je to pravo svakako osigurano članom 18. Zakona o zaštiti potrošača BiH na osnovu koga je osnovana i institucija Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, kojoj se može obratiti svaki potrošač koji misli da su njegova potrošačka prava ugrožena.

Trgovci bi morali znati i prepoznati da je njihov najveći kapital – potrošač. Ukoliko smatraju da njihova briga o potrošaču  prestaje kada prodaju proizvod ili uslugu njihovo poslovanje i djelovati na tržištu će biti ugroženo i stoga treba zapamtiti da kupci imaju svoja prava koja su osigurana zakonom koja nažalost vrlo često ne poznaju ni sami trgovci.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR