Održana dvodnevna radionica “Digitalni video sadržaj za društvene mreže”

0
20

U sklopu Programa osnaživanja nezavisnih media – IMEP, Centar za promociju civilnog društva je organizovao dvodnevnu radionicu “Digitalni video sadržaj za društvene mreže” u Sarajevu od 24.10. – 25.10.2019. godine za korisnike Media production grantova.

Tematika edukacije je kreirana u skladu sa rezultatima procjene organizacijskih kapaciteta medija (MOCA) u okviru korisnika Media Production grantova kako bi se podigli kapaciteti medija u onim oblastima u kojima je to potrebno. Cilj edukacije je bio upoznati predstavnike medija sa konceptom digitalnih video priča, njihovim elementima i platformama na kojima se takve priče plasiraju.

Treneri Emir Nuhanović i Faris Bajrić, novinari AlJazeere, koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u video produkciji su kroz razne primjere uspješnih i neuspješnih video priča i njihovu analizu objasnili osnovne i složene radnje, kao i postupke u produkciji video-materijala. U aktivnoj diskusiji učesnici su iznosili svoja zapažanja i prepreke s kojima se svakodnevno suočavaju.

Ekspanzija društvenih mreža donijela je brojne izazove u komunikaciji, a video je postao jedan od najvažnijih trendova u kreiranju sadržaja i taj trend će biti sve izraženiji.

“Kada govorimo o društvenim mrežama, očekuje se da će kroz nekoliko godina, praktično sav sadržaj na Facebooku činiti video. Već sada možemo vidjeti kako je doseg video sadržaja bolji u odnosu na ostale formate”, istakao je Faris Bajrić.

Video na Instagramu treba biti upečatljiv i kratak, jer trajanje video snimka na Instagramu je 59 sekundi. Ključne poruke, bez obzira koja je društvena mreža u pitanju, trebaju biti kratke, dinamične, maštovite i inovativne. Ono što se preporučuje jeste da svaki video sadržaj bude titlovan, kako bi korisnici koji nisu u mogućnosti da čuju zvuk, mogli da pročitaju o čemu se radi.

“Interakcija sa publikom je jako bitna. Mi često objavljujemo smiješne video klipove kako bi ih ljudi komentarisali, a naš cilj je na taj način zadobiti što veći broj pretplatnika. Od ključnog je značaja odabir kanala koji je relevantan za željenu ciljnu publiku, te prilagodba poruke specifičnostima svakog od odabranih kanala tako da se smisao poruke ne izgubi. ”, istakao je Emir Nuhanović.

U nastavku je uslijedila praktična primjena stečenog znanja, te su se učesnici podijelili u grupe i snimali vlastite priloge, a potom ih editovali u programu Adobe Premier Pro. Spoj kamermana, novinara, montažera i marketing stručnjaka je iznjedrio odlične video sadržaje, te je za kraj uslijedila prezentacija produciranih medijskih sadržaja.

Pratite nas putem naših društvenih mreža, jer ćemo uskoro objaviti sve video priloge kreirane tokom radionice.

Atmosferu sa radionice možete pogledati u nastavku:

 

OSTAVITI ODGOVOR