GRAĐANIN NOVINAR: Paučko jezero – netaknuti biser prirode

0
123

Piše: Edin Šmigalović

Na području Zaštićenog pejzaža Konjuh egzistira i jedino prirodno jezero, Paučko jezero. Smješteno je na 650 metara nadmorske visine, okruženo šumom i u prelijepom planinskom ambijentu.

Osim njegove ljepote, različitost flore i faune čine ga još interesantnijim za posjetioce. Paučko jezero (Gorsko oko) je 10 kilometara udaljeno od Kladnja na putu prema Muškoj vodi kuda vodi pristojan makadamski put, te se kod Ranča Mini Zoo Vrta skrene desno, a na skretanju postoji putokaz. Od Mini Zoo Vrta do jezra je stotinjak metara.

Učenici trećih i četvrtih razreda izborne nastave biologija u JU MSŠ “Banovići” su sredinom septembra boravili na području Zaštićenog pejzaža Konjuh.  U saradnji sa zaštićenim pejzažom Konjuh realizovana je terenska nastava, odnosno školu u prirodi gdje su učenici imali priliku upoznati se sa tamošnjim prirodnim ljepotama.

Boravili su u dijelu Zaštićenog pejzaža Konjuh na lokalitetu Bebrovo, u blizini Muške Vode i Gorskom oku – Paučkom jezeru. Još jedan predivan sunčan dan proveden na vazdušnoj banji za učenike bio je doživljaj jer su makar na trenutak izašli iz sumorne zbilje i aerozagađenja. Bilo je tu i sportskih aktivnosti na nadmorskoj visini od 710 metara – na čistom zraku su se natjecali u fudbalu i odbojci.

Opuštena atmosfera i druženje doprinijelo je da mladi ekolozi iz JU MSŠ “BANOVIĆI”, pored odmora, dobiju i edukaciju na terenu i upoznaju karakterističnu floru i faunu dijela Zaštićenog pejzaža Konjuh. Naime, u Zaštićenom pejzažu Konjuh naći ćete autohtone domaće biljne i životinjeske vrste, mnoštvo ljekovitog bilja i raznih šumskih voćkarica kao što su divlje jagode, borovnice, kupine, srijemoš, jestive gljive…  Učenici su pokazali visok poznavanja biljnih vrsta od kojih su neke endemične vrste  za lokalitet gdje su boravili. Radili su fitocenološke snimke, fotodokumentovali raznovrsne biljne vrste od kojih će napraviti elektronski herbar.

Sada sa nestrpljenjem i učenici i jihovi profesori iščekuju novi izlet u Zaštićeni pejzaž Konjuh kada će se okupiti puno ljubitelja prirode i iskazati poštovanje prema majci prirodi.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR