Adnan Alikadić, korisnik IMEP-ovog granta za građane novinare

0
118

Piše: IMEP-tim

Možete li se malo predstaviti?

Zovem se Adnan Alikadić. Imam 41 godinu. Suprug i otac dva sina. Profesor sam  pedagogije duže od 15 godina iako sam kao dijete prosvjetnih radnika – u obrazovanju cijeli svoj život.  U početku svoje priofesionlane karijere sam radio u osnovnoj školi kao pedagog da bi nakon toga počeo da radim sa djecom u stanju socijalne potrebe i na tim poslovima sam više od 10 godina. Profesionalna karijera me  vremenom udaljila od obrazovanja kao primarnog zanimanja, ali moja interesovanja, pa i posao su usko vezani sa obrazovanjem, posebno osnovno.

Kako ste se počeli baviti pisanjem i zašto ste odabrala baš blog?
Često sa prijateljima razmjenjujem stavove vezane za obrazovanje i skrećem pažnju na razne propuste koje naš sistem ima. Jednom prilikom mi je jedan od prijatelja rekao da bih trebao da pišem blog, neku kolumnu ili slično na ovu temu jer većina novinara nije zainteresirana za to ili nema potrebno znanje da adekvatno kritički promišlja o ovoj oblasti, postavlja adekvatna pitanja i slično. Ta mi se ideja generalno dopala, međutim nisam se pokrenuo sa mrtve tačke u tom momentu. Nakon nekog vremena taj prijatelj mi je skrenuo pažnju na “instituciju” građana novinara i rekao mi da se okušam nekim od tekstova na toj platformi. Objavio sam nekoliko tekstova pod pseudonimom. Reakcije okoline su bile više nego pozitivne. Tako da sam se odlučio na sljedeći korak, a to je blog. Blog sam odlučio otvoriti kada sam vidio da je moguće dobiti podršku finansijsku kroz grant.

Kako bi ocijenili blogersku zajednicu u BiH
Blogersku zajednicu U Bosni I Hercegovini ne mogu adekvatno da ocjenjujem jer sam u njoj novi kao pisac, kao čitalac blogova isto tako ne mogu reći da sam aktivan. Poznajem dva-tri blogera u BiH i njihove blogove do sada nisam čitao redovno. Od kako sam i sam bloger mnogo sam aktivniji, ali se još uvijek ne osjećam kompetentnim da komentiram.

Kako je izgledao proces apliciranja, da li je komplikovan, težak, zahtjevan?

Napisao sam projekt, aplicirao i dobio sredstva. Sam proces aplikacije mi se ne doima teškim, iako nisam imao ranijih iskustava u apliciranju na projekte u ovakvoj-individualnoj formi.

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Dobio sam 3.332 USD da kroz seriju od 15 tekstova obradim 6 tema koje sam nazvao “Izazovi u obrazovanju”. Teme su veoma aktuelne, naprimjer prva je inkluzija  i planirao sam  da je obradim iz tri ugla – kao učiteljica, roditelj  djeteta sa posebnim potrebama i roditelja čije dijete nije sa posebnim potrebama.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

Do sada sam objavio jedan tekst, „ Inkluzija – prvi  dio“ i pozivam sve da ga pročitaju na adnanalikadic.home.blog. te da posjete facebook stranicu adnanalikadic.home.blog . Kada bude objavljen ovaj intervju vjerujem da će i drugi tekst biti objavljen na blogu jer je u finalnoj fazi pisanja. Nakon objave trećeg teksta o inkluziji, planiram dalja istraživanja po projektu – posjetu malim selima u Bosni i Hercegovini, odnosno malim školama koje broje po nekoliko učenika.
Imate li neke reakcije na to šta radite i ako imate – kakve su?

Reakcije su više nego odlične. Projektom sam planirao da dođem do 5.000 čitalaca, a prvi tekst nakon samo 3 dana je pročitalo više od 4.000 ljudi.
Imate li neke planovi za kasnije?

Nakon završetka ovog projekta imam plan da podignem svoj “novinarski” rad na veći nivo i da se u saradnji sa nekim etabliranim kućama, u nekim novim formama, bavim temama odgoja i obrazovanja, da  dođem do većeg broja ljudi, te samim tim budem inicijator pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR