Stefan Blagić: SNSD nastavlja da privatizuje institucije Republike Srpske

0
26

Objavljeno na ReStart Srspka (13.09.2019.)

Autor: Stefan Blagić

Da vladajuće stranke uveliko koriste državne resurse u svoju partijsku korist, odavno je jasno. Posljednji u nizu takve prakse održao se u Palati predsjednika Republike Srpske, gdje je održan partijski sastanak SNSD-a. Po svoj logici stvari, ovakav potez predstavlja privatizovanje državnih resursa i njihovo potčinjavanje vladajućim političkim partijama. Da je ovaj sastanak, na primjer, naslovljen kao sastanak Predsjednika RS sa predstavnicima SNSD-a, ne bi bio nikakav problem. SNSD je trenutno najveća politička partija u RS i kao takva predstavlja jednog od najznačajnijih političkih subjekata u RS.

Međutim, ovo nije bio sastanak predsjednika RS sa predstavnicima SNSD-a, već upravo sastanak vrha jedne političke partije. Kao takav, jedino pravo mjesto gdje je trebao da bude održan jeste u stranačkim prostorijama SNSD-a a nikako u Palati predsjednika RS. Na ovaj način su, po ko zna koji put, rukovodioci SNSD-a jasno stavili do znanja da za njih državne institucije predstavljaju stranački plijen, i da će ga kao politički plijen, staviti u funkciju svoje političke partije. Ovakvim ponašanjem SNSD od RS pravi privatnu republiku koristeći sve državne resurse u vlastitu korist. Time nas sasvim precizno udaljavaju od onih modela ponašanja koji su prihvatljivi u demokratski razvijenim društvima, a RS stavljaju u red država kao što su Sjeverna Koreja.

Još jedan važan momenat u cijeloj ovoj priči je da je ovakvo ponašanje karakteristično za komunističke jednopartijske države i sisteme, a nikako nije praksa razvijenih demokratija, kakva bi RS trebalo da bude, i za šta se, barem deklarativno, svi zalažu. Ovakvim ponašanjem SNSD jasno stavlja do znanja da je nasljednik i baštionik komunističke ideologije koja ja vladala u SFRJ. Ovo je naravno tačno i ukoliko se pogledaju biografije vodećih ljudi u SNSD-u, vidjeće se da su svi oni bili ili rukovodeći kadrovi Komunističke partije ili su im očevi bili visokopozicionirani pripadnici ove partije. Problem je što ovo nije jasno narodu u RS koji nasijeda na propagandu sa RTRS-a, ali to je već druga tema.

Na ponašanje SNSD-a u svakom slučaju teško može da se utiče, ali da stvari treba nazvati pravim imenom i jasno reći da ovakvo ponašanje od RS pravi privatnu državu jedne partije naša je, ne samo obaveza, nego i dužnost. I ma koliko se nekome učinile ovakve stvari banalne i kao nešto što ne treba da predstavlja veliki problem, upravo se na na ovakvim „sitnicama“ razlikuje uređena demokratska država od privatne, komunističke države. Jer nakon nereagovanja i prećutkivanja ovakvih „sitnica“, po principu „kuvane žabe“, jednostavno dođemo do pozicije da vlastima padne na pamet da donosi zakone koji su poslednjih dana predlagani, a koji predstavljaju veliki udar na slobodu i prava građana.

Izvor: http://www.restartsrpska.org/snsd-nastavla-da-privatizuje-institutsije-republike-srpske/?script=lat

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR