Dragan Šutvić (New Voices): Брчко Дистрикт уз своје одбојкаше

0
237

Objavljeno na Borac-sport.com (09.09.2019.)

Autor: Dragan Šutvić

Одбојкашки клубови ЖОК Бимал Јединство и Младост Брчко су понос Брчко дистрикта. Они су неприкосновени владари паркета у Босни и Херцеговини, те редовни учесници европских такмичења у којима су имали неколико изузетно добрих резултата.

Зато и не чуди да су клубови награђени издвајањем из буџетских средстава Дистрикта јер оба тима на прави начин промовишу свој град на домаћој и међународној сцени. Управо је Влада највећи финансијер клубова.

Женски одбојкашки клуб Бимал Јединство је чак 13 пута узастопно био шампион Босне и Херцеговине и освојио је још 11 пута Куп БиХ. Своју доминацију Брчанке су потврдиле и на међународној сцени, а ове године ће имати и додатно искушење у Средњоевропској лиги.

Генерални спонзор клуба је компанија Бимал, али је вриједност улагања спонзорска тајна. Ипак улагања Владе Брчко дистрикта су позната и она износе око 55 000 марака.

– Сваке године наш клуб се пријављује на конкурс за додјелу средстава у Брчко дистрикту и они нам то исплаћују. Такође за свако коло у европским такмичењима упућујемо захтјев и добијамо одређени износ. Износ новца зависи од удаљености ривала и квалитета такмичења. Колико кола прођемо, толико пута шаљемо захтјеве – истиче директор клуба Саша Грекуловић.

Брчанске принцезе су својим резултатима и успјесима зарадиле да наступају и у најјачем такмичењу а то је Лига шампиона. Иако Влада Брчко Дистрикта обезбјеђује дио новца, то није довољно да се покрију сви трошкови европских такмичења.

У клубу такође могу да рачунају и на подршку Министарства за породицу, омладину и спорт у Влади Републике СРпске јер је клуб регистрован у Одбојкашком савезу Републике Српске.

Према подацима овог министарства за 2017. и 2018. годину, Женски одбојкашки клуб Брчко је добио по 5 000 марака на конкурсу за суфинансирање спортских организација.

– Искрено мало смо и незадовољни тим средствима јер је нама несхватљиво да један локални фудбалски клуб из Брчког (Омладинац Поточари) добије три пута више средстава него ми, који смо учесници најјачег европског такмичења Лиге шампиона – истакао је Грекуловић.

У Бимал Јединству највећи дио новца иде на европска такмичења, затим плате играча и трошкове домаћег такмичења. Нажалост одбојкаши и одбојкашице су међу слабије плаћеним спортистима у Босни и Херцеговини иако постижу веома добре резултате.

Такође Бимал Јединство је добио и средства на конкурсу од игара на срећу. Брчанке су добиле по 2 000 конвертибилних марака у 2017. и 2018. години, што је недовољно за европска такмичења.

Раније су клубови добијали средства од Министарства и по основу освојених титула у првенству и Купу Босне и Херцеговине, али је та пракса прекинута.

У сличној ситуацији је и мушки одбојкашки клуб Младост. Одбојкаши су већ шест година заредом освајачи дупле круне у Босни и Херцеговини. И они ће као и женски тим наредне сезоне играти у Средњоевропској лиги што је знатно утицало на буџет клуба јер повећава трошкове. Дио њих сносиће Влада Брчко Дистрикта.

– Одбојкашки клуб Младост је од Владе Брчко Дистрикта на конкурсу за финансирање спортских организација добио 64 000 конвертибилних марака. Поред тога, клуб може да рачуна и на додатна средства за свако коло које прође у Европи. Што је бољи резултат, то је и већи новац који нам се уплаћује. Ми смо ове године упутили и захтјев за додатна средства јер ћемо играти у Средњоеевропској лиги, гдје ћемо имати више путовања и мечева. У првом дијелу нећемо играти лигу БиХ, већ само завршницу. Видјећемо колико ће нам средстава одобрити – истакао је Мирсад Кесеровић, секретар клуба.

Клубови у зависности од даљине и ранга такмичења могу добити од 13 до 20 000 марака за једно коло у Европи. Та средства не могу да покрију трошкове такмичења, али су оба клуба веома захвална на пдршци коју редовно добијају и без које не би могла да се такмиче у Европи.

Као и Бимал Јединство тако је и Младост добила одређена средства и од Владе Републике Срске. Прво је у 2017 години добила на основу финансирања клубова прво 12 000 марака да би наредне године на суфинансирање добила 15 000 марака.

Од конкурса за додјелу средстава у играма на срећу Брчаци су добили 2 000 марака а према објављењим резултатима су у групи слабије награђених тимова.

У одјељењу за привредни развој, спорт Брчко Дистрикта су нам потврдили ове наводе клубова око финансирања и истичу да покушавају максимално да им помогну.

Додатни проблем одбојкашким клубовима представља чињеница да је сала Гимназије у којој наступају ова два клуба неусловна за Лигу шампиона, па се за ове мечеве екипе морају селити на Пале што опет повећава трошкове такмичења.

Izvor: https://borac-sport.com/brcko-distrikt-uz-svoje-odbojkase/

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR