GRAĐANIN NOVINAR: Učini već danas nešto za sebe i svoj komšiluk!

0
1

Piše: Edin Šmigalović

Lijepo vrijeme je idealno za uživanje u prirodi, u zelenim baštama i terasama. Sigurno ste i vi nekada zastali pored predivne bašte i dvorišta u čiji izgled je uloženo mnogo truda, ali i novca.

Iako je veliko dvorište svačiji san, ne očajavajte ako imate malo prostora. Prostor koji imate iskoristite najbolje što možete.

Uređivanje dvorišta nije samo uživanje, treba imati i umijeće za to, ali i mnogo vremena jer  rad na uređenju dvorišta je gutač vremena koji zahtjeva puno radno vrijeme. Ali je samo  svakodnevna posvećenost dvorištu, briga i ljubav prema prirodi, recept za uspješno dvorište.

Čovjek koji ima dvorište je u stalnoj interakciji s njim jer on služi njemu a ono ustvari služi nama. To je ustvari jedna simbioza od koje svi imaju korist!

U dvorištu postoje aktivnosti koje moramo svakodnevno obavljati, od okopavanja, presađivanja, zalijevanja…. Pojedine biljke imaju kratak život, pa ih moramo zamjeniti novim. Biljke kao i druga živa bića podložna su bolestima, u tom slučaju potrebno je koristiti alternativne – prirodne metode zaštite biljke, nije preporučljivo korištenje pesticida, herbicida i drugih hemijskih preparata koji štetno djeluju na okoliš.

Ljepota dvorišta može da zavisi i od raznovrsnost biljnog svijeta: od najnižih iz prizemnog sprata, zeljastih biljaka, ukrasnih grmova, šiblja, drvenastih biljaka, sezonsko cvijeće, trajnice, žive ograde, šimširi, čepresi… Jedna takva raznolikost i šarenilo boja daje lijep osjećaj i ugođaj.

Održavanje dvorišta nije skupo, tamo je umjesto novca potrebno imati entuzijazam, volju, ljubav i trud, svakodnevnu posvećenost i human odnos čovjeka prema prirodi. Sa ovakvim pristupom svako može imati ispred svojih vrata moć prirode.

Posebnu l jepotu čini “bosanska avlija” u kojojs e moraju naći pojedine autohtone biljne vrste koje su tradicionalne za Bosnu. Jedna od njih je svakako čuvarkuća koja je simbol bosanske avlije. Osim njene ljekovitosti, ona je u narodu poznata kao “biljka koja čuva kuću od zla”. Isti je i hadžibeg koji je u narodu poznat kao biljka koja čuva rahatluk u kući.  Nisu bez razloga naši stari govorili: “Bolje ti je imat čuvarkuću nego psa pred kućom i demire (gelendere ili rešetke – op.aut.) na pandžerima, a hadžibega nego vreću zlata”.

Odmarat se u ljepoti prirode, uživat u čarima zelenila je pravi odmor. Odmor u dvorištu je nešto posebno i jer to je mjesto uz samu kuću u koje se lako i brzo može pobjeći od svakodnevnice i teških tema i naći sebi duševni mir, a onda još kad vidite svo zelenilo, cvijeće koje ste vi zasadili… Osjećaj relaksacije i odmora je tada još potpuniji. Nijedna kahva nije slađa od one koju  pijete u takvom dvorištu okruženi ljepotom koju je zasadila vaša ruka.

Pokušajmo svi uredit svoj životni prostor neka naša djeca uživaju u toj ljepoti pored vlastite kuće. Uredimo balkone, okućnice, prostore oko zgrada…Ne čekajmo komunalna preduzeća, krenimo svi da uređujemo kako bi nam prostor u kome živimo i boravimo bio uredniji i zdraviji.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR