GRAĐANIN NOVINAR: Kada se nešto želi s radom i uspjeh dolazi

0
1

Piše: Nihad Kadić

Ovo je jedna od priča koju želim da ispričam jer je prije svega poučna. Posebno u ovo naše ludo vrijeme. Svi smo svjedoci opšte letargije i bezvoljnosti, priče kako se ništa ne može uraditi u ovoj našoj lijepoj i prekrasnoj domovini, kako nema posla i na kraju kako je jedini izlaz da se ode van, a ova priča nije jedina, ali je rijetka u našem okruženju.

Ovaj uvod pišem prije svega ponukan gledajući na sve strane djevojke i mladiće, a bogami i starije koji, gdje god da se nalaze – van u šetnji, busu, tramvaju, ma nema gdje nema – svi koriste mobitele za bezvezne priče, kontakte, dopisujus  eizmeđu sebe dok sjede za istim stolom… Lična, ljudska, obična komunikacija izumire.  A kada i dođe do neke priče – glavno je kako država ne valja, kako nema posla, kako se treba spremati i ići vani biti sluga drugima.

Država je takva kakva je i tu za sada, opet zahvaljujući tim što samo kukaju, za sada će i ostati takva. A niko, bar velika većina, ne želi da sama nešto promijeni, da od ničega stvore sebi nešto čime će biti zadovoljni i ponosni na sebe.

Posla ima u raznim segmentima samo se treba dići i reći “ja mogu to” i “želim to”.
Rezultati kad-tada dođu, ali samo upornošću, teškim radom, ponekada i ne spavanjem noću, smišljajući ideje, projekte i svega nečega što stoji na raspologanju.

Krajnje je vrijeme da ukažemo na razliku između onih rijetkih, a tu i sebe mogu ubrojiti, koji pokušavaju, a i postižu uspjeh, kako na poslovnom planu, tako i psihički rasterećeni, jer nemaju kada da kukaju i žale se, već jednostavno rade. Istina, nekada sa uspjehom, nekada bez, ali sve dođe na svoje. Bitno je samo želja, volja, rad i očekivano neće izostati. Novac preko noći ne očekujte, ali on će doći i to sigurno.

Sada da se vratim na ono što želim da ispričam u ovom tekstu: želim da predstavim mladu,  mbicioznu, uspješnu… kolegicu Medinu Hadžić. Medina je još kao srednjoškolka u drugom razredu Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” u Tešnju da kažemo zaplovila u novinarske vode kao volonter na Radio Tešnju. Inače je kroz čitavo razdoblje srednjoškolskog obrazovanja bila aktivna u raznim NVO kao aktivistkinja. 2005. godine postaje član Bosanskog pozorišta Tešanj i iza nje je dug spisak odigranih predstava, a  često s radošću ističe da je “Pozorište njena druga kuća koja joj je otvorila mnoga vrata i pomogla da postane ono što je danas”.
Postaje solistkinja OM Tešanj, a poslije, po odlasku na studije u Sarajevo, i solistkinja AkaDemije Pink Panter Sarajevo.

U Sarajevo je došla da studira -Opštu psihologiju i poslovnu psihologiju i to joj je pomoglo da stekne opća znanja iz elementarnih psiholoških područja sa posebnim osvrtom na menadžment. Kroz školovanje će poseban fokus staviti  na organizacijsku psihologiju i psihologiju komuniciranja.

Uz studiranje i se bavi humanitarnim radom u Fondaciji CURE, IECM, YIHRI, a sve vrijeme se bavi i pjevanjem.  2013.godine osvaja prvo mjesto na Internacionalnom Kaliopi fan festivalu i, kao prvoplasirana, odlazi u Skoplje u posjetu muzičkoj pop zvjezdi Kaliopi.
Poslije uspješnog studiranja vraća se u Tešanj gdje pošinje raditi kao novinarka i voditeljica u radio ZOS.

Kroz saradnju Radio ZOS-a i Radia Otvorena mreža postaje radijska i televizijska voditeljica i postaje član kolektiva emisije “Udri Muški”. Poslije godinu dana se seli u Sarajevo i postaje novinarka i radio i tv voditeljica Otvorene Mreže.

Ne može se reći da nije i ona imala kriza i dilema da li ostati ili otići. Ipak je ostala i nije se pokajala. Kako ima običaj da kaže – sve što voli pruža joj ovaj posao koji radi jer je pun dinamičnosti i svestranosti koje može da pruži novinarstvo, posebno kada se radi sa ljubavlju i strašću, tada rezultati neće nikada izostati.

Ovu priču sam ispričao da makar nekoga potaknem na razmišljanje i da pokuša nešto ostvariti svojim radom, idejama i slično, kao što je uspjela Medina. Nije lako, ali nema većeg zadovoljstva nego kada osjetiš da si nešto sam postigao i uspio.

(Autor fotografije objavljene uz ovaj tekst je Admir Dervišević.)

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR