GRAĐANIN NOVINAR: Projekat za medalje

0
159

Piše: Belaciao

Po prvi put u historiji olimpijskih igara,  2020-te u Tokiju medalje će biti napravljene od recikliranog materijala, odnosno  zlato, srebro i brozna za te medalje će biti već ranije korišteno, uzeto iz  starih i odbačenih mobitela, saopštio je Komitet za organizaciju Olimpijade.

Japan je već preradio skoro 80.000 tona mobilnih telefona i druge elektronike, uložili su ogroman napor i sve napravljeno je vrhunskog kvaliteta. Organizatori Olimpijsih igara sakupljali su staru elektroniku u prethodne dvije godine. Izvadili su dovoljno metala za izradu oko 5.000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja koje su već sad u pripremi.  Interesantno je svakako da je iz 80.000 tona elektronike izvađeno 32 kilograma zlata, 3.500 kilograma srebra i 2.200 kilograma bronze, odnosno u ovom slučaju bakra i cinka. Sve je napravljeno godinu dana prije roka i Japan je još jednom pokazao da su građani ove zemlje zaista nevjerovatni u poslu kojeg obavljaju.

Sa druge strane – da li iko u BiH zna gdje se u našoj zemlji odlažu stari telefoni koji spadaju u opasan tehno-biološki i elektronički otpad? Uglavnom na ovo pitanje nema odgovora, bar ne adekvatnog jer stari telefoni uglavnom završavaju sa svim drugim smećem. Istini za volju, postoje zakoni o zbrinjavanju otpada, entitetski Fondovi za okoliš imaju pravilnike koji propisuju obaveze za proizvođače, uvoznike, prodavce ili operatere sisterma za zbrinjavanje elektronskog otpada, ali… Da li iko provjerava da li su ti pravilnici ispoštovani?

Naravno da BiH nije Japan, bar ne u tehnološkom napretku, ali ima drugih primjera kako se telefoni mogu iskoristiti. Naprimjer u dosta država pojedini telekom-operateri imaju stimulacije za korisnike koji im donesu stari telefon poput “zamjene staro za novu” uz doplatu ili slično. Na taj način pojedinci dobiju “novac” za nešto što bi bacili, a telekom-operater pokaže da se ponaša društveno odgovorno i na kraju krajeve – jeftinije rješava jednu od svojih obaveza, a to je zbrinjavanje otpada za koji je odgovoran.

Tokio, glavni grad Japana,  je domaćin Ljetnim olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2020. godine. Od te Olimpijade svi očekuju da bude najbolje organizovana do sada jer Japan je među najrazvijenijim državama na svijetu, pogotovo kada je u pitanu smisao za organizaciju i nove tehnologije. Sudeći prema ovim informacijama o medaljama, a čuda će sigurno biti još, biće zanimljivo.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR