Piše: IMEP-tim

Oduševljena IMEP-ovim motivirajućim serijalom „Nagovorite ljudima“, Amna Tuzović, studentkinja drugog ciklus studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (odsjek Politologija, smjer Upravljanje državom) koja upravo piše svoj master-rad, posjetila je OTVORENU MREŽU koja je dio projekta IMEP u okviru kog je i nastao taj duhoviti serijal.

„Trenutno pišem svoj master radi na temu ‘Uloga i značaj političkog humora u procesu pomirenja u postdejtonskoj BiH’ i ‘Nagovorite ljudima’ je upravo ono što  ja mislim da nama treba. To je tako duhovito i svježe i sve je jasno, čak i oni koji ne prate politiku nakog gledanja vašeg serijala će se sigurno zainteresovati za ono što se dešava oko njih, a vjerujem i da veliki broj ljudi može bolje razumjeti šta se događa oko nas. Lično vjerujem da humor spaja ljude, da se humorom lakše ruše sve barijere i prepreke medju ljudima, ali i da humor doprinosi boljem razumijevanju svijeta. U okviru svog master-rada imaću i fokus grupe s mladim ljudima i voljela bih da moj rad pomogne da kreiramo neke interaktivne radionice sa mladim ljudima koji bi uz pomoć humora  lakše rušili barijere oko sebe i prevazilizili političke podjele. U svoj rad ću svakako uključiti i informacije o ovom vašem serijalu“, rekla je  Amna.

Šef IMEP-ove promotivne kampanje Almir Čehajić Batko je rekao da se do sada više puta pokazala da humor spaja ljude i ruši sve barijere.

“Mi iskreno vjerujemo da će ovaj serijal nastao u okviru IMEP-a dovesti ljude na našu web-stranu imep.ba i da će ih motivirati da misle politički aktivnije i pitaju političare više nego do sada, da traže od njih odgovore jer samo tako ćemo dobiti odgovorniju vlati, a i odgovornije medije ukoliko građani budu više i otvorenije pisali o svojim saznanjima. Ako nemaju gdje drugo, mogu objavljivati i na imep.ba, pa i konkurisati za grantove za građane novinare“, rekao je Čehajić.

Naime OTVORENA MREŽA je zadužena za promotivnu kampanju USAID-ovog projekta za jačanje profesionalnih medija koji realizuju CPCD i OM, a u okviru kog je moguće da građani novinari, bez ikakvih ograničenja vezanih za dob, obrazovanje ili profesiju, dobiju grant u iznosu 2.000 do 5.000 dolara. U okviru tog projekta, kao sadržaj koji bi trebao privući ljude na web-strnau imep.ba nastao je, između ostalog, i serijal „Nagovorite ljudima“ u kom izmišljeni političari, ministar i ministrica koji su u isto vrijeme predsjednici političkih partija Pošto po to i Odma’ da znaš, na svoj način  odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja novinara i građana novinara. U serijalu glume Aida Bukva, Mirza Mušija i Almir Čehajić Batko.

Cijeli serijal ili sve do sada snimljene epizode moguće je pogledati na linku https://imep.ba/nagovorite-ljudima/

OSTAVITI ODGOVOR