GRAĐANIN NOVINAR: Sedam načina kako zaraditi novac od igara

0
90

Piše: Amar Redžepagić

Ako se pitate da li postoji šansa da svoj svakodnevni posao zamijenite igranjem video igara ili da kreirate super zabavni sadržaj koji možete podijeliti sa svijetom, a da uz to još zarađujete i novac, odgovor je vrlo jasan: naravno da možete! To može biti posao kao i svaki drugi.

Isto kao što je i slučaj sa mnogim “normalnim” poslovima –  ovo nije za svakoga, ali nije ni nemoguće. Mnogi koji krenu ovim putem vrlo brzo odustanu jer je veoma teško kombinovati posao i nešto što vas zabavlja nakon posla, pa umjesto da rade ono što vole –  na kraju zamrze upravo to. Naravno, na svaku neuspješnu priču imate i mnogo uspješnih.

Ovdje ću vam pokazati 7 poslova koji će vam omogućiti  da zaradite novac od igara.

1. Game developer
Prvi i ujedno najteži posao na ovoj listi je razvoj igara. Većinu igara razvijaju veliki timovi programera, dizajnera, umjetnika, scenografa, testera (više o ovome pod #6). Ovo su sve poslovi koji zahtjevaju univerzitetske diplome osim ako ste veoma talentovan umjetnik kada ovo možda ne važi za vas, godine edukacija i iskustva. Od svih nabrojanih poslova na ovoj listi, ovaj je vjerovatno i “najdosadniji” jer je skoro pa klasični posao od 8 radnih sati (možda) 5 dana u sedmici (opet možda). Morate stvarno voljeti igre da bi radili ovakav posao jer je mnogim programerima jednostavnije raditi u IT-firmama, nego u gaming-kompanijama gdje stalno imaju uske rokove i sve mora biti dovedeno do perfekcije.

2. Livestreaming
Streamajte svoju igru uživo tako da je cijeli svijet vidi. Platforme kao što su Twitch i YouTube dugi niz godina omogućavaju gamerima da široj publici prikažu svoje igranje. Novac zarađuju putem pretplata, reklama, donacija i sponzora. Međutim, vrlo je teško “probiti” se kao streamer na samom početku zbog izrazito velikog broja već postojećih streamera. Neki streameri godinama ne mogu preći preko 100 gledalaca, dok neki pro-igrači u prosjeku imaju više hiljada gledalaca. Naravno, ako ste zabavni i imate neki faktor koji vas ističe od ostalih ili ste veoma dobar igrač – onda možda ima i šanse za vas.

3. Gaming-novinarstvo
Kao i novinarstva uopšte, gaming-novinarstvo je veoma kompetitivno. Mnogi žele da pišu upravo o igrama. Zašto ne bi? Međutim pisanje zahtijeva da dobro poznajete gaming, da ste u toku sa svim vijestima o igrama i da znate lijepo pisati. Za početak možete pisati za neku web-stranicu kao uposlenik ili freelancer gdje vas plačaju po članku ili imate platu, te pisati vijesti, recenzije, intervjue o nekoj igri, žanru igre ili gaming industriji. Također možete napraviti vlastitu stranicu, te zarađivati od pregleda, reklama ili Patreon-pretplate.

4. Kreirajte vodiče i tutoriale
Početnici vole da čitaju vodiče o svojoj najdražoj igri, posebno ako su zaglavili na nekom dijelu. Mnogi vole da čitaju vodiče za multiplayer-igre gdje igraju protiv drugih igrača. Vodič/uputstvo može biti u pisanoj formi na nekoj stranici, u video formi na YouTubu, te kao e-book (elektronska knjiga). Prva dva su monetizirana ili se isplate kroz reklame dok e-book svoju zaradu ostvaruje od prodaje.
Napomene radi: bilo ko može napisati vodič, ali ako želite da je vaš vodič validanda  – morate biti veoma dobri u toj igri . Sam vodič mora biti mnogo kvalitetnije i detaljnije napisan od ostalih. Ovo zahtijeva mnogo posvečenog vremena. U početku se najbolje fokusirat na kraće vodiče o generalnim strategijama igre.

5. Vodite vlastiti Podcast ili YouTube kanal
Kreirajte dnevne, sedmične ili mjesečne video klipove o gamingu. Tematika može biti iskazivanje vlastitog mišljenja, vodič kao što je gore spomenuto, intervju sa pro-igračima, video-klip vlastitog igranja i mnogi drugi. Podcast ili YouTube video mogu biti monetizirani putem reklama, sponzora ili Patreon pretplate.
Da biste počeli zarađivati novac od video klipova potrebno je skupiti veliku publiku koja bi pomno i učestalo pratila vaše sadržaje koje kreirate. Treba imati na umu da je internet publika raznolika i samim time sklona pozitivnom i negativnom kritikovanju vašeg rada, te će vrlo jasno ukazati na svaku napravljenu grešku. Ovo ne mora uvijek biti loše i ako se pridržite nekih od savjeta – možda čak i unaprijedite kvalitetu video klipova. Ukratko bi se moglo reči da je ovo kombinacija livestreaminga (#1) i vodiča/uputstva (#3).

6. Učestvujte (i pobjeđujte) na turnirima i šampionatima
Turniri su česta pojava kada su u pitanju PvP-igre (igrač protiv igrača/multiplayer). Što je igra popularnija – veći su i nagradni fondovi. Svjetska prvenstva u najpopularnijim igrama kao što su LoL, Dota, CSGO i Fortnite imaju nagradne fondove koji prelaze desetine miliona dolara, i sve su veće iz godine u godinu.
Ako ste dovoljno dobar igrač onda možete postati članom organizacije i time imati platu dok traje vaš ugovor, a zauzvrat učestvujete na turnirima, osvajate pobjedničke novčane nagrade i naravno imate sponzore. Važno je napomenuti da je veoma teško biti profesionalni igrač i moglo bi se reči da je procenat pro-igrača u odnosu na obične veoma sličan procentu profesionalnih fudbalera i onih koji samo treniraju ili se rekreativno bave fudbalom ili bilo kojim drugim sportom.

7. Testiranje igara
Igre u toku svojeg razvoja prolaze kroz više razvojnih faza kako bi postale finalni produkt. Pred sami kraj razvoja, developeri trebaju eksternu pomoć kako bi se igra testirala. Kao tester igara vaš posao je da testirate apsolutno sve što developer želi da bude testirano. Ovo uključuje i nalaženje grešaka i problema, kao i dokumentiranje istih. Nije teško postati tester, ali često je to veoma dosadan posao, a najčešće je plaćen malo bolje od minimalne plate, ovisno od regije u kojoj živite. U slučaju da dobijete internu poziciju testera u nekoj kompaniji, onda možete normalno zarađivati, dok je sa freelancerima situacija manje povoljna.

Zarađivanje novca od igara je pravi posao.
Iako nam igre donose veliku zabavu i nakratko skreću pažnju od svakodnevnog stresa i posla, šta će se desiti ako nam one postanu posao? Ako volite igre onda postoji šansa da ih pretvorite u potencijalnu karijeru. Možda i saznate da li je istinita Konfučijeva izreka: “Izaberi posao koji voliš, i nečeš morati raditi ni dana u životu”.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR