Portal Udar: Srbija – U Trsteniku osnovan Romski kulturni centar

  0
  128

  Objavljeno na protal-udar.net (15.07.2019.)

  Autor: portaludar

  Novoformirani romski kulturni centar u Trsteniku za predstavnike romske nacionalne manjine ubuduće će biti mjesto na kojem će moći da razvijaju kulturološke i ostale aspekte svog identiteta, istakao je Jugoslav Vasić, predsjednik Romskog kulturnog centra.

  “Trstenik je, kad su u pitanju Romi, uvijek bila napredna čaršija. Dokazali smo to i sa ovim romskim centrom, s tim što je Niš jedino uz pomoć Republike i svoje opštine otvorio prvi romski centar. Trstenik je odmah iza Niša,” kazao je Vasić.

  On je rekao da je prioritet angažman na pomoći Romima u obrazovanju, zdravstvu, zaposlenju i drugim oblastima, a spomenuo je i gradnju srpske pravoslavne crkve čiji su inicijatori Romi.

  “To će biti prva pravoslavna crkva na svijetu čiji su inicijatori Romi. Naravno, sa svim našim prijateljima mi ćemo to izgraditi,” rekao je Vasić.

  Romski kulturni centar u Trsteniku drugi je po redu takve vrste u Srbiji, čiji će rad i djelovanje imati podršku lokalne samouprave, naveo je vijećnik za trgovinu, turizam i nacionalne manjine pri Opštini Trstenik, Nenad Radović.

  “Nije slučajno da je baš drugi romski kulturni centar u Trsteniku zbog velikog angažovanja i interesovanja Roma da sa svjetskim organizacijama koje odvajaju velika sredstva za romsku populaciju – uđu u što vise projekata kako bi poboljšali uslove života Roma i ostalih sugrađana u Opštini Trstenik. Romi su shvatili da samo svojim jedinstvom i zajedničkim snagama mogu sve to postići i jednostavno nekim normalnim razgovorom i pričom smo uspjeli da ih ujedinimo i da krenemo dalje u početak nekog budućeg rada koji će definitivno ostaviti traga što se tiče romske populacije u Opštini Trstenik,” rekao je Radević.

  Ovom prilikom potpisan je i memorandum o saradnji nekoliko romskih udruženja koja već godinama postoje na prostoru ove opštine.

  “Koristim priliku da sva udruženja koja su u opštini Trstenik još jednom pozovem da se u sklopu romskog kulturnog centra pridruže našoj akciji potpisivanja memoranduma gdje će svako udruženje imati svoj radni sto, svoje mjesto i moći slobodno djelovati. Moram da napomenem da smo imali sastanak sa Nacionalnim savjetom romske zajednice i da smo u saradnji sa lokalnom samoupravom imali preliminarne dogovore oko potpisivanja sporazuma o saradnji. Osnivanje romskog kulturnog centra je prioritet kako nacionalnog savjeta tako i Opštine Trstenik,” rekao je Dejan Savić, iz udruženja KHAM.

  Tokom svečanog otvaranja romskog kulturnog centra, pored predstavnika opštine prisustvovali su i predstavnici svih značajnijih institucija ovog grada, kao i nekoliko značajnih privrednika i gostiju sa kojima centar planira značajnu saradnju u budućnosti.

  Romski kulturni centar je inače otvoren u adaptiranim prostorima nekadašnjeg restorana Zamak.

  Izvor: http://www.portal-udar.net/srbija-u-trsteniku-osnovan-romski-kulturni-centar/

  NAPOMENA:

  Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

  Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

  Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

  OSTAVITI ODGOVOR