GRAĐANIN NOVINAR: Pješaci svakodnevno krše propise, a kasnije – ko je kriv

0
156

Piše: Mirnes Bakija

Broj prometnih nesreća i nezgoda registrovanih u BiH tokom 2018. godine iznosio je 36.672. Poražavajuća je statistika da je samo u toj godini u Bosni i Hercegovini u saobraćajnim nesrećama život izgubilo čak 277 osoba, dok je 10.403 osobe zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u svom izvještaju navodi da je na sarajevskim cestama poginulo čak 17 osoba od čega šest pješaka, četiri vozača, dvojica motociklista i jedan biciklist.

Nažalost, vozači vrlo često ne poštuju saobraćajne znakove i ponašaju se vrlo bahato i pored sve strožijih zakona za saobraćajne prekršaje. Kao građanin sam bezbroj puta čekao na pješačkom prijelazu jako dugo da se neko smiluje da ispoštujuje jedno od osnovnih pravila u sabobraćaju – stane pješaku ukolioko čeka na „zebri“. Automobili se nekada tako brzo kreću da bi svaki pokušaj prelaska ulice, čak i na pješačkom prijelazu, mogao bi završiti katastrofalno.

S druge strane, pojedini pješaci se ponašaju vrlo nesavjesno prelazeći ulicu na neoznačenim mjestima, pretrčavajući glavne ceste i nepoštujući svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju, odnosno semafore. Pothodnik na tramvajskoj stanici Stup u Sarajevu najbolji je primjer takvog ponašanja: često pretrčavaju vrlo prometnu ulicu izlažući svoj život opasnosti, a  nerijetko i život djece koju vode sa sobom. Na toj istoj stanici mogu se uočiti pješaci koji nesavjesno ili neoprezno prolaze između tramvajske pruge i ulaza u pothodnik. U tim situacijama vozači tramvaja su prinuđeni da koče i sviraju kako bi izbjegli nesreću. Kao da 17 mrtvih ljudi na cestama Sarajeva samo tokom prošle godine nije dovoljno upozorenje!?

U Bosni i Hercegovini smo skloni da za sve probleme okrivljujemo vlast, a u ovom slučaju najveći krivci smo mi sami, pojedinci koji ne misle čak ni na vlastitu sigurnost, ne misle o važnosti poštivanja saobraćajnih propisa, znakova upozorenja, semafora, pješačkih prelaza, o prilagođavanju brzine vožnje i slično. Možda takvim ponašanjem uštede na vremenu, ali ta minorna ušteda nas može stajati života. Dok gledam to nesavjesno i neodgovorno ponašanje u saobraćaju čini mi se da su visoke novčane kazne jedini način da građani prestanu sa ovakvim ponašanjem.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR