Objavljeno na  frontal.ba (26.06.2019.)

Autor: Srđan Puhalo

Prije neki dan grad Banjaluka je pustila u opticaj zvanične viber stikere koji valjda trebaju da ispromovišu ovaj grad i olakšaju komunikaciju među onima koji su svoju komunikaciju sveli na hijeroglife.

Banjaluka je dobila 20 stikera, sa različitim porukama od kojih su neke vrlo upitne.

Kako recimo da interpretirate ovu sličicu?

Ona se zasniva na urbanoj legendi da je u Banjaluci prije rata na jednog muškarca dolazilo sedam žena. Zvanična statistika kaže da u Banjaluci živi 185.042 hiljada stanovnika od čega su 89.148 muškarci, dok žene predstavljaju samo relativnu većinu i ima ih 95.894. Ajde što lažemo, nego što žene u Banjaluci izgledaju ko prvoklasne kurve, zgodne, bezlične i diskretne.

Kada dođete u Banjaluku obavezno morate da pošaljete ovu sličicu svojim najmilijim da ste stigli.

Tu je Banski Dvor, tu je crkva Hrista Spasitelja, tu je drveće, tu je ćirilica, ali recimo nema džamije Ferhadije, niti katedrale Svetog Bonaveture. Ne tvrdim da je ovo urađeno namjerno, ali ovaj stiker je rezultat sistematskog ignorisanja svega što je bošnjačko i hrvatsko u Banjaluci.

Jedna od veće bruke grada Banjaluke je odnos prema fudbalskom klubu i košarkaškom klubu Borac. Hronična besparica, nagomilani dugovi i skandali fubalski klub su dovele na rub propasti i sada se Banjalučani raduju njegovom povratku u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Košarkaški klub Borac nije ni blizu onoga što bi trebao da bude, dok je rukometni klub Borac jedina svijetla tačka ovog sportskog društva.

E sada zamislite ovaj stiker grada koji se odrekao Demofesta, manifestacije po kojoj je Banjaluka bila regionalno poznata. Dodamo li tome i informaciju da je neki dan organizatorima došla kazna od 1000 KM zbog buke na prošlogodišnjem festivalu onda situacija postaje još tragičnija.

Ovo je posebno opasna sličica i poruka. Zamislite da ste Šveđanin u posjeti Banjaluci i da dobijete ovakvu poruku, odmah idete na Trg Krajine i da se nađete sa ekipom. Na Trgu je zabranjeno okupljanje, policija Republike Srpske vam traži dokumenta po torbi, ako ih nemate jer su vam ostala u hotelu, pitate zasto su im potrebna ili jednostavno prkosite gravitaciji, postoji mogućnost da vas obore na zemlju, uhapse i dobijete modni dodatak u vidu cervikalne kragne.

Šalu na stranu, ovi stikeri su najmanji problem Banjaluke.

Banjaluka se pretvorila u grad bez duha, grad bez smijeha i energije, grad u kojem se glasno ne priča i o kojem se ne priča. Banjaluka nema šta ponuditi Balkanu, nema poznatu rok grupu, glumca, pop pjevača, zvjezdu granda, starletu, pisca, režisera, slikara, pjesnika, naučnika, komičara, novinara, sportski klub i sportistu.

Banjaluka se samozadovoljno valja u svojoj prosječnosti.

Banjaluka je zaplašena i strogo kontrolisana. Banjaluka je postala provincija Srbije dobra za uzimanje para budžetskih para, statista i srbovanje.

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Izvor: http://www.frontal.ba/blogovi/blog/61424/moze-li-se-stikerima-popraviti-banjaluka?fbclid=IwAR3IV2DLznuYItgRNpf1wQ1jlOkUGa0HokYYu9JDuCqQymyyVGh_aKhTf9s

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR