Elvir Bucalo, korisnik IMEP-granta za građane novinare

0
237

Piše: IMEP-tim

Možete li se malo predstaviti?
Novinarstvom se bavim od…više ni sam ne znam da li postoje pisani tragovi o tome J. Jednako dugo sam sam svoj majstor, samozaposlen i samošefujući u mojoj jedan-majstor-za-sve kompaniji. Počeo slučajno, a opet nekako logično: u vrijeme kada sam diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu bio sam ubijeđen da se svijet može mijenjati, samo treba htjeti. Slikao, osluškivao druge medije, komunikacije, pa tako, kažem logično, došao do radija. Ostalo je istorija…
Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste  sticali ta znanja?
Svi smo mi građani-novinari, pa i oni koji su novinari-novinari. I oni su gradjani, zar nije tako? Svima se nama svijet oko nas prelama, više ili manje, kroz našu vlastitu prizmu, dobije nešto od naše boje, stavova, pogleda i onda više ili manje uspješno to stavimo na papir, kažemo, živimo… Tako ja vidim to što vi zovete građansko novinarstvo.
Kako ste saznali za IMEP?
Rekli su mi prijatelji.
Kako je izledao  proces apliakcije, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…
Pa…isprva mi je izgledalo komplikovano i teško…tačnije komplikovano i birokratski. A onda sam shvatio da, izgleda, mora tako, da se nešto mora ispuniti, na neka pitanja mora odgovoriti, da mora postojati „slika“ o aplikantu…Elem, kada se ide polako, tačka po tačka – potrebno je malo strpljenja i dobre volje i može se.
Koliko novca ste  dobili i za koje aktivnosti?
Dobio sam gotovo 5.000 USD koje još uvijek nisam počeo da trošim – bilo  je okolnosti koje su uticale na to da projekat Dvije stolice što je direktni i otvoreni intervju na otvorenom, znatno kasni – prvo vremenske prilike, onda birokratija javnog emitera koji je obećao da će emitovati taj sadržaj… ali ne predajemo se!
Šta trenutno radite u okviru ovog granta?
Evo recimo neposredno prije nego sam vama dao ove odgovore dogovorio sam put u Bosansku Krupu gdje ću sa načelnikom Arminom Halilovićem da razgovaram na ulici uz, nadam se, učešće  građana. Jednako se nadam i lijepom vremenu.
Imate li neke reakcije na to što radite  i ako imate  – kakve su?
Bilo je dosta reakcija na početku realizacije projekta – ljudi su, bar tako kažu, prepoznali to kao nešto novo, kod nas do sada neviđeno… Da ne bi i ostalo neviđeno planiram što je brže moguće da nadoknadim propusteno, a, naravno, nadam se da ni tada neće izostati pozitivne reakcije.
Kakvi su planovi za poslije, kada završite  aktivnosti podržane  grantom?
Vidjećemo, plan je za sada da se završi ovaj projekat, a slutim da bi na njegovom tragu moglo štošta zanimljivo da se izrodi…

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR