Objavljeno na portal-udar.net (16.06.2019.)

Autor: portaludar

Danas je u Brčkom u okviru Romacted programa održan sastanak sa grupom mladih Roma iz ovog grada. Tema sastanka je bila položaj mladih Roma i Romkinja i mogućnost njihovog aktivnijeg uključivanja i potencijalni doprinos promjenama u njihovim zajednicama.

Jako je bitno da se na mjesta odlučivanja za Rome ubace mladi ljudi. Razlog zašto ovo govorim je taj  što smatram da jedino oni znaju šta je to njima potrebno i na koji način bi oni donijeli promjenu. Mladi ljudi se moraju aktivirati i početi upravljati svojom i sudbinom njihove zajednice – istakao je Nedžad Jusić, facilitator u Romacted programu.

Romi u Brčkom se uglavnom bave sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina. U takvom okruženju, mladi nemaju velikog izbora i smatraju da nemaju realne šanse za pronalazak nekog stalnog zaposlenja, što predstavlja najveći problem čitave romske zajednice u Brčkom.

Romi u Brčkom se uglavnom bave sakupljanjem starog otpada. Nema onih koji su zaposleni u firmama, a inače je veoma teško doći do posla za mladog čovjeka – rekao je Amir Osmanović, učesnik sastanka.

Tokom sastanka, definisane su ključne oblasti na kojima će se u narednom periodu raditi kako bi se poboljšao položaj mladih Roma i Romkinja u Brčkom – obrazovanje, a potom očuvanje romskog jezika, kulture i tradicije na ovom području.

U nastavku ovih aktivnosti, kako je istaknuto, radiće se na razmjeni znanja i iskustava romskih zajednica širom BiH koje su uključene u Romacted projekat, a sve sa ciljem unaprijeđenja omladinskog romskog aktivizma.

Sastanak Romacted grupe, organizovan je u saradnji sa Omladinskim centrom Vermont iz Brčkog.

Izvor: http://www.portal-udar.net/neophodno-je-ukljuciti-mlade-rome-u-rjesavanje-problema-u-romskim-zajednicama/?fbclid=IwAR0olPzARiSjWZ7dhtwHvTn6-II-_v_CGtmC25QUbW9uo42uJ57vstZEdRI

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR