GRAĐANIN NOVINAR: Najbolji na svijetu, a bez podrške u BiH

0
265

Piše: Amila Zunić

U moru svakodnevnih negativnosti donosimo pozitivnu priču – složit ćete se da nam ovoga fali, treba nam da se sa ovim budimo svakoga jutra. Ima ih, vjerujte, ali smo mi previše zauzeti drugom stranom. Ove priče su rijetke, ali zaslužuju medijski prostor. Ova dolazi iz male općine u Krajini, iz Bužima.

Bužim je iznjedrio višestrukog svjetskog prvaka, muzičara, patriotu. Rođen je prije 24 godine i zove se Edin Vučelj. Tu je njegova priča i počela.

Prvi kikboks koraci učinjeni su upravo u viteškom dijelu Bosne i Hercegovine i tu se rađa ljubav prema sportu. Nešto kasnije Vučelj otkriva i drugu ljubav – muziku, te upisuje i završava Muzičku akademiju u Sarajevu.

Osvajač je dva svjetska kupa u kikboksu tokom protekle dvije godine, a zlatne medalje donosi i sa evropskih, ali i državnih prvenstava. Kombinacija muzike i sporta za ovog mladog uspješnog Krajišnika pokazala se kao dobra odluka ili izbor.

Pored toga, Vučelj je i oficir Oružanih snaga BiH, ali i trener mladih sportskih nada. Vjera u sve ono što radi u životu pružila mu je i treće mjesto na svjetskoj wako- kikboks ljestvici.

Ova godina, 2019., je za njega bila uspješna; osvojen evropski kup u Karlovcu, zatim balkanski u Tešnju, svjetsko prvenstvo u Austriji i Mađarskoj.

Jedan od najboljih kikboksera svijeta, nažalost, nema podršku svoje države koju svakodnevno ponosno predstavlja. Vučelj, iako mu se nakon posljednjeg prvenstva u Budimpešti smiješi prvo mjesto na svjetskoj ljestvici, još uvijek nema sponzora. Svako takmičenje finansira sam. Svaki put je iznova upitno da li će otići na takmičenje ili ne. Općina i Kanton u kojiam živi, a i država su zakazali po ovom pitanju, ali Vučelj je uporan: koliko god teško bilo, on se i dalje bori, ponosno noseći uniformu Oružanih snaga BiH i zastavu Bosne i Hercegovine.

U naredom periodu Vučelja očekuje takmičenje u Turskoj, ali i Svjetsko prvenstvo u Sarajevu za koje će, ističe, biti posebno pripremljen, ali i ponosan da će „svoj na svom“ braniti boje svoje države jer Bosna i Hercegovina, sport, uniforma i muzika su njegova viz(ij)a za budućnost. Zajednička nit svega što radi bit će prikazana i u njegovom master ra

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR