Srđan Puhalo: Da li je Karadžić ubio Kanta na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu?

0
148

Objavljeno na: Portal Frontal.ba

Kant “Delaj  samo  prema  onoj  maksimi  za  koju  možeš  istovremeno  htjeti  da  postane  opšti zakon”

Republika Srpska je dobila nove zvijezde, to su ona dva studenta Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu koji su tokom gostovanja na televiziji N1 kazali da inicijative za promjenu naziva studentskog doma „Radovan Karadžić“ na Palama sa njihove strane nikada neće doći iako je presuđeno da je ratni zločinac. Onda su dodali „Haški tribunal je odavno poznat po presudama koje su nesrazmerno velike prema Srbima, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Ja kao razuman čovjek ne mogu da shvatim da nisu svi činili zločine u Bosni i Hercegovini.“ Nakon toga voditeljka ga je upitala hoćete li vi biti ponosni da idete u studentski dom koji se zove Radovan Karadžić?“, a student je lakonski odgovorio „uvijek“.

Kada ovako razmišljaju studenti Filozofskog fakulteta koji tokom studiranja slušaju etiku, logiku, moral, psihologiju, filozofiju, šta onda da očekujemo od mašinbravara, pekara, električara ili policajaca u Republici Srpskoj.

Ali vratimo se odgovoru našeg studenta Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu?

On nevinost Radovana Karadžića objašnjava nedostatkom dovoljnog broja presuda za Hrvate i Bošnjake. Sasvim je jasno da on nema mnogo znanja o funkcionisanju Haškog tribunala, ali to mu ne smeta da taj sud bez oklijevanja proglasi pristrasnim, političkim i antisrpskim.

Njemu nije važno što je vojska i policija Republike Srpske, pod komandom prvog predsjednika, neke ljude ubila, mučila, protjerala, opljačkala, žene silovala, njegova pažnja je usmjerena na bošnjačke i hrvatske zločince. Student ne smatra da svako ko je počinio zločin treba da odgovara, već pravdu vidi kao trgovinu u kojem ćemo kažnjavati jedne, da bi mogli kažnjavati druge i treće. Koliko će te kazne biti velike trebaju da odrede naši političari, a ne sudovi.

Koliko je student iz Istočnog Sarajeva izgubio kontak sa realnošću  najbolje pokazuje sintagma „Haški tribunal je odavno poznat po presudama….“ ne shvatajući koliko je upravu, jer presude Međunarodnog suda u Hagu osporava, ali samo donekle Rusija, dok ostatak svijeta njegov rad i presude ne dovodi u pitanje.

Za našeg studenta ubistvo, mučenje, silovanje nije zločin po sebi, već ih kao razuman čovjek zločine dijeli na bošnjačke, hrvatske i srpske i traži proporcionalnu odgovornost za njih.

Izgleda da je Radovan Karadžić ubio ili samo protjerao Kanata sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu?

Ali ni to nije najtragičnije.

Najtragičnije je to što jedan dvadesetogodišnjak  razmišlja i govori kao prevejani srpski političar koji se zarad dobijanja glasova na predstojećim izborima pretvara u psihopatu.

P.S.

I dok iz naših škola izlaze ljubitelji i poštovaoci ratnih zločinaca, Ministarstvo prosvjete i kulture piše Etički kodeks za radnike i učenike srednjih škola u kojima za glavne neprijatelje morala proglašava japanke, majice na bretele i pirsinge.

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Izvor: http://www.frontal.ba/blogovi/blog/61378/da-li-je-karadzic-ubio-kanta-na-filozofskom-fakultetu-u-istocnom-sarajevu

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR