U petak 29.03.2019. godine u prostorijama Centra za promociju civilnog društva, a u sklopu Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, održana je radionica pod nazivom ”Freelanceri: Kako unovčiti medijske sadržaje?”.

Radionici su prisustvovali studenti, blogeri, vlogeri i građani novinari koji su imali priliku čuti nešto više o osnovama freelancinga, te šta znači biti freelancer u BiH.

Bloger, pisac, i dobitnik New Voices granta, Bruno Bokšić, govorio je o prednostima, ali i manama freelancinga, izazovima s kojima se svakodnevno susreće, ali i pronalaženju motivacije za rad.

„Ovaj posao sam isprva počeo raditi jer mi je trebalo slobode. Ne samo one finansijske, već one gdje te šef neće gledati s visoka i pričati ti o stvarima koje i sam znaš puno bolje od njega. Nakon šest dana rada u firmi shvatio sam da to nije za mene i zato sam se otisnuo u vode freelancinga.“

Pričajujući o svojim iskustvima, Bruno je istakao kako je za one koji se odluče za ovaj vid zarade jako bitno da na početku imaju stalni posao, koji bi im za početak mogao obezbijediti finansijsku sigurnost.

„Moja greška je bila što sam se freelancingom počeo baviti puno radno vrijeme, ne razmišljajući pretjerano o finansijskoj strani svega toga. U toj sam situaciji shvatio koliko je važno da imate dodatni izvor prihoda, dok s druge strane radite na portfoliju, pitchingu, jeziku, pisanju i ostalim stvarima jako važnim za posao freelancera.“

Bruno je učesnicima sugerirao da na početku imaju ”siguran” posao koji će im pomoći da lakše prevaziđu prve prepreke, ali i omogućiti sigurnost u slučaju da ne budu dovoljno plaćeni.

„Kada sam počeo objavljivati tekstove zarađivao sam 5$, sada pregovaram za povišicu od 300$ po tekstu. Ovdje je vrlo važno raditi na sebi, biti uporan i što je još važnije naučiti pregovarati i zauzeti se za svoj rad.“

Na pitanje kako gleda na freelancing u BiH, on ističe kako poznavanje još jednog svjetskog jezika umnogome olakšava potragu za klijentima, poslovima i prilikama.

„Ako govorite još jedan strani jezik, vaše područje rada je šire, a to omogućuje bezbroj prilika za rast i razvoj. Raditi za inostrano tržište je mnogo unosnije i više se cijeni.“

Učesnici su za kraj dobili priliku da kroz Q&A sesiju postave pitanja, upute sugestije i podijele svoja dosadašnja iskustva. Svi su se podjednako složili da u freelancingu nema jednog ispravnog puta, već da ih je bezbroj, a što opet zavisi od ličnih želja, afiniteta, mogućnosti.

„Najvažnije je krenuti. Možete pročitati na desetine knjiga o freelancingu i nikad se ne pomaknuti s mjesta na kojem ste sada. Zato savjetujem da krenete, a sve ostalo će doći vremenom i kroz praksu“, istakao je.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR