Novinari, urednici, odvjetnici i studenti okupili su se 19. marta, na jednodnevnoj radionici u Mostaru pod nazivom “Govor mržnje”, a koja je organizovana u okviru  Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva i Otvorena mreža.

Jednodnevna radionica imala je za cilj da potakne dijalog o slobodi izražavanja, govoru mržnje kao društveno neprihvatljivom javnom diskursu, standardima novinarskog izvještavanja, razlikama između klevete i govora mržnje, mehanizmima borbe protiv govora mržnje u javnom komunikacijskom prostoru, pravosudnim procesima u vezi sa govorom mržnje, uz preporuke mjera borbe protiv govora mržnje.

Jedan od sudionika, profesor Enes Osmančević istakao je kako je govor mržnje jako prisutan u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini.

“Važno je napomenuti da je govor mržnje jedan veliki problem, koji nije karakterističan samo za Bosnu i Hercegovinu, nego generalno za cijeli svijet. Još od devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji govor mržnje je evoluirao. Iz sofisticiranog, rafiniranog, skrivenog postao je glasan i vidljiv zahvaljujući razvoju društvenih mreža.  Naročito je prisutan u komentarima korisnika interneta, odnosno online zajednica na društvenim mrežama”, rekao je Osmančević.

Sudionici su se složili kako svako individualno, ali i društvo u cjelini moraju biti angažovaniji na suzbijanju govora mržnje, ali i zaštiti manjinskih grupa koje su najviše izložene ovim negativnim praksama.

Slaviša Prorok, voditelj projekta naglasio je kako naša država, kao i ostale države u regiji, imaju obavezu implementacije svih UN-ovih i evropskih konvencija koje u prvom redu zabranjuju svaku vrstu netolerancije i diskriminacije, te je time pocrtao kako je pravo izražavanja restriktivno. Govor mržnje izaziva strah od zločina i konflikte u zajednici, posebno tamo gdje odgovor države nedostaje ili je nedovoljan,

U cilju pokretanja dijaloga koji će voditi mogućim rješenjima i poboljšanju trenutne situacije u BiH, CPCD će nakon što se realizuju i preostale radionice  (22.03. u Sarajevu i 27.03. u Banja Luci), sve preporuke, sugestije i zaključke uputiti na adresu nadležnih organa vlasti.

Radionica je bila popraćena od strane: City TV, TV NOVA, Bljesak.info, Face.ba, Dnevni-list.ba,  Radio gradska mreža, Radio Abraš, Radio Herceg Bosna i Agencija Fena.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR