Ivan Bošković, korisnik IMEP-ovog granta za građane novinare

0
76

Autor: IMEP

Možete li se malo predstaviti?
Zovem se Ivan Bošković i osamnaest mi je godina. Idem u sarajevsku Treću gimnaziju, četvrti sam razred.

Šta znašte o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?
Znam da je građansko novinarstvo moderni koncept koji je uz razvitak tehnologije prisutniji danas. To je ideja da građani imaju funkciju u prenošenju informacija drugim građanima i da ne budu isključivo samo publika novinarima, već da izražavaju svoje znanje i informacije u medijima. Također je to prilika mnogima da izlažu stavove koji se kose sa javnim mnijenjem.

Koliko novca ste dobili  i za koje aktivnosti?
Sa svojim drugovima snimam film „Kepec“ i dobili smo 1.389 USD, brutto. Cilj filma je putem tog medija promovisati  mentalno zdravlja i podsticati konverzacije i razmišljanja o funkcionalnom životu u društvu nakon proživljenih trauma koje ostavljaju duboki trag na ličnosti osobe. Ekipa koja će realizovati projekat se sastoji od srednjoškolaca i studenata koji imaju dosta iskustva u scenskim umjetnostima. Dobili smo novac za kostimografiju, opremu koja nam je potrebna, rekvizite, prostore koje smo koristili i određene sitnice koje su nužne za realizaciju filma.

Kako ste se počeli baviti filmom?

Oduvijek me zanimao proces pravljenja filma. Odlučio sam potruditi se da uspijem u tom polju i dopada mi se svaki aspekt. Posebno gluma i režija. Kada sam bio mlađi htio sam da snimim film sa prijateljima. Uvijek su mi raznorazne ideje padale na pamet i pisao sam ih. Kasnije sam snimao filmove sa ozbiljnijim temama. Zatim, kada sam upisao srednju školu, sam se bolje upoznao sa teatrom i filmom. Počeo sam shvatati funkciju i svrhu scenskim umjetnosti u društvu. Počeo sam utilizirati svoje ideje da bih izrazio svoje mišljenje i emocije.

Kako ste saznali za IMEP?

Od starijih prijatelja i od ljudi koji nam pomažu u procesu pravljenja filma i mentorišu nas.

Kako je izledao  proces aplikacije, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…
Proces aplikacije nije bio komplikovan, ali je činjenica da se prvi put srećem sa pisanjem projketa i sigurno je meni bilo mnogo teže nego drugima. Dosta sam, doduše, naučio iz tog procesa  radeći sa svojom ekipom producenata.

Šta trenutno radite  u okviru ovog granta?
Trenutno je u toku proces snimanja. Napisali smo scenarij, glumci su okupljeni, ekipa iza kamere je opremljena i već smo par scena snimili uspješno.

Imate li već neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su?
Reakcije su izvanredne. Veoma sam zadovoljan radom, odnosom među ljudima i rezultatima koje smo postigli do sada. Super se snalazimo uzevši u obzir da smo amateri i prvi put se susrećemo sa filmom koji ima budžet.  Važno mi je da su svi koji rade zadovoljni i lično sam ponosan na sve njih. Moram se zahvaliti svim ljudima koji su pomogli i/ili doprinijeli realizaciji ovog projekta, direktno ili indirektno. Ako išta, radna atmosfera godi svima i uvijek ima prilike za uživanje. Osim toga,  jako mi je drago da je iz jedne moje ideje ili zamisli nastao projekat do kojeg je sada svima stalo da bude najbolji što može. Imam osjećaj da će nastati jako dobar produkt završetkom ovog granta.

Kakvi su vam planovi kada završite aktivnosti podržane grantom?

Nisam ništa konkretno razmišljao o budućim projektima, više se fokusiram na izvršavanje trenutnih zadataka, mada radujem se ideji da se ovakvo nešto ponovi.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR