GRAĐANIN-NOVINAR: Pet sekundi dovoljno za uništenje svijeta

0
23

Piše:  Monster

Krajem februara 2019. godine  sarajevska nevladina organizacija Eko akcija je objavila upozorenje da su, zbog porasta zagađenja zraka, kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, mogući pojačani simptomi bolesti, ali i da bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Upozorili su da bi plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, ali i produžena ili veća naprezanja tokom boravka van kuće.

Zima je pri kraju, a proteklih mjeseci je u nekim gradovima u BiH bilo izuzetno teških dana s aspekta zagađenja vazduha. Naime zimi je intenzivnije zagađenje zbog grijanja i korištenja raznih energenata, pa je  već sad, praktično juče,  bilo vrijeme da počnemo misliti o sljedećoj zimi  i budućnosti i da počnemo raditi na mjerama koje će smanjiti zagađenje naredne zime i u budućnosti. Ali sve što se sada događa djeluje kao da niko ne razmišlja o tome, osim pojedinaca iz nevladinog sektora.

S druge strane, u facebook grupi What if ili Šta ako su otvorili pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi zemlja ostala bez kisika  na samo 5 sekundi?

Iako se nekom čini da bi samo jedan udisaj nadoknadio 5 sekundi bez kisika, da je taj vremenski interval mali za bilo kakve posljedice, niej tako.

Naime, kisik čini 21 posto Zemljine atmosfere,sastavni dio je svih hemijskih strukturnih veza i neophodan je za fotosintezu. O2 je veoma značajan element, praktično neophodan za život i funkcionisanja svega na Zemlji.

 Kada bi nestalo kisika  na pet sekundi, desilo bi se mnogo toga lošeg.  Kako je on osnovni element jonosfere  kao jednog od omotača Zemlje koji nas štiti od negativnog UV zračenja Sunca – tog omotača bi nestalo za 5 sekundi  i Zemlja bi bila spržena. (Čak se i Nikola Tesla bavio pitanjem razaranja jonosfere i ukazivao na posljedice, a vojni naučnici velikih sila su radili na tom pitanju i na sreću svih nas stopirali dalja istraživanja.) Nebo bi postalo tamno crno. Bez kisika bi nestalo vatre i bilo bi onemogućeno sagorijevanje koje je neophodno za rad motora automobila i aviona. Možete li zamisliti Zemlju u momentu kada svi automobili stanu, a avioni se sruše? Ako bi nestalo kisika na pet sekundi sve građevinske konstrukcije bi se počele rušiti jer je on sastavni dio svih veza, prestala bi fotosinteza i biljke bi počele venuti. Krvni pritisak kod ljudi bi enormno porastao, kao kada bi se čovjek našao na morskoj dubini od 2 000 metara. Ljudske uši bi, narodski rečeno, eksplodirale. Došlo bi do poremećaja i u unutrašnjosti Zemlje gdje su hemijske reakcije konstante i velikog inteziteta. Došlo bi do raspadanja elemenata što bi, između ostalog , prouzrokovalo jake i duge zemljotrese.

Znači –  samo nakon pet sekundi bez kisika na planeti Zemlji bi nastala katastrofa širokih razmjera, vjerojatno i konačna. No generalno je nemoguće da se to desi jer su se priroda i njeni zakoni pobrinuli da sve funkcioniše kako treba. Međutim – da li ćemo mi, ljudi, zagađenjem vazduha, nepažnjom i nemarnošću dovesti do remećenja prirodnih zakona i postepeno do katastrofe zavisi samo od nas.  Iz Facebook grupe Šta ako su upozorili na moguće posljedice apelujući na svijest i ponašanje svih nas, a sada je do svakog od nas i do odgovornih institucija.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR