GRAĐANIN-NOVINAR: Igra bez granica i tri anđela

Imamo mnoge izbore u životu. Ti izbori uveliko određuju naš život. Ne detrminišu ga u potpunosti, ali znatno utiču na njegov tok

0
134

Piše: Adisa

Imamo mnoge izbore u životu. Ti izbori uveliko određuju naš život. Ne detrminišu ga u potpunosti, ali znatno utiču na njegov tok.

Biramo razne stvari. Neki imaju tu sreću da biraju srednju školu, zatim biramo hoćemo li se dalje školovati, pa biramo šta i kako studirati… Biramo profesiju. Biramo hoćemo li biti u braku, pa zatim bračnog partnera. Biramo posao. Biramo grad i državu u kojoj živimo. Biramo auto koji vozimo. Stan u kome živimo, krevet na kome spavamo, jastuk na koji spuštamo glavu. Biramo sapun u kupatilu, čarape na nogama. Biramo TV-kanal. Omiljeni fudbalski klub biramo. Biramo drugove. Kuma. Biramo hoćemo li imati kućnog ljubimca i kojeg. Biramo ljubimcu ime. Biramo kapu za zimu i gaće za plažu. Biramo odmor. Biramo poroke. Biramo cigarete, omiljeno pivo, vino.. Biramo da ne pijemo alkohol. Mobilni telefon, mobilnu mrežu, internet provajdera, kablovsku tv… Biramo i to da li se brinemo o sebi i svom zdravlju, da li da se hranimo zdravo, idemo li na sistematske preglede. Bavimo li se sportom, vježbamo li… Sve to biramo. Neki moderni psihoterapeuti kažu da čak biramo i hoćemo li biti depresivni i to da li ćemo biti srećni.

Međutim ne biramo stvar koja prethodi svemu nabrojanom. Ne biramo život!  Tačnije – ne biramo da li ćemo se roditi. Ne biramo ko će nas roditi, odnosno roditelje i s kim će nas roditi, hoćemo li imati  braću i sestre. To neko drugi odluči za nas. Kakav genetski potencijal će ponijeti određeni čovjek ovisi o dvoje ljudi (ne baš uvijek-ali izuzeci potvđuju pravilo) koji u jednom momentu odluče da razmijene tjelesne tečnosti, najčešće iz čistog zadovoljstva iako znaju da taj čin može da dovede do stvaranja jednog novog bića.  Da rezimiram:  roditelji su birali ugodu znajući da rezultat te ugode može da bude stvaranje jednog novog bića. To novo biće nije imalo nikakvu ulogu u toj odluci. Moram nekoliko puta da podvučem prethodnu rečenicu jer je veoma bitna za nastavak ovog teksta:  Biramo da postanemo roditelji, ne djeca.

Od tog momenta, ne od rođenja, nego do spoznaje da će do rođenja doći, kao roditelji, dakle oni koji biraju, imamo dodatnu,  daleko veću,  odgovornost spram svog života i svojih daljih izbora jer se od tog momenta oni ne tiču samo nas lično nego i tog djeteta kojeg smo odlučili, ponavljam – mi odlučili donijeti na ovaj svijet.

Do kada ? Zapad nameće trendove do osamostaljenja, a istinsko roditeljsko srce kaže do kraja života. Međutim u posljednje vrijeme imamo pošast, epidemiju, najezdu i ne znam kako još dočarati praznoglavost našeg društva koja se manifestuje u promociji antiporodičnog i antiroditeljskog načina života.  To je klasična  promocija individue u odnosu na porodicu.

Tendencija potrošačkog društva jeste da potrošač nastavi sa svim troškovima koje je imao prije porodice plus troškovi za djecu. To je cilj društva koje prodaje. To su reklame. To su serije. To su rijaliti-programi. Promocija individue. Promocija izbora: biram parfem, biram auto, biram mlade žene, biram jahanje, skijanje i slično. Za žene je to promocija „antiage“ krema iako se taj „antiage“  kosi sa zdravim razumom jer šta znači  ostani cijeli život mlada, karijera, putovanja, spa, wellnes, Sex and the City, bla, bla, bla…  Da je sve super kada ste  sami, prije nego ste donijeli odluku da stvorite jedno biće.  Sve do momenta kada ste odlučili da na svijet donesete jedno novo biće i samim tim odlučili da ćete narednih 18 godina posvetiti tom malom biću.

Naime tog momenta ste odlučili  da sebe staviti u najboljem slučaju na drugo mesto u svom životu. Jednom mi je jedan profesor na predavanju slikovito dočarao život. Takve slike više nema na reklamama. Kaže on: muško je pol ili spol, žensko je također pol ili spol i samo kada su zajedno su cjelina. Čovjek kada je sam je ustvari  pola.  Ne možemo se upotpunosti ostvariti dok ne nađemo svoju drugu polovinu!

Roditeljstvo je, dodao bih na ovu priču mog profesora, jagoda na vrh torte. Roditeljstvo je potpuno ostvarenje jednog čovjeka!  To je vjerovatno najintenzivniji splet emotivnih stanja koje čovjek ima neprekidno. Ali, moram da dodam, kada čovjek u roditeljstvo uđe potpuno spreman i potpuno pripremljen.

Na žalost, svakodenvno vidimo da veliki broj ljudi, roditelja, sebe stavlja ispred onih koje su birali. Poslednji događaji u Krajini su šamar našem društvu da se probudi i zaštiti porodica. Moramo kao društvo da prestanemo da se igramo igara (bez)granica i da se posvetimo onima koji su u tim granicama. Dok nije kasno.  Jer za tri anđela je kasno.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR