Zoka Ćatić, korisnik IMEP-ovog granta za građane novinare

0
120

Možete li se malo predstaviti?

Ja sam Zoka Ćatić. Ove godine obilježavam trideset godina kako se bavim medijima. 1988 godine sam napisao svoj prvi članak za tadašnji omladinski časopis “Spektar”. Do rata radim i kao asistent tona na tadašnjoj Televiziji Sarajevo. Kasnije ću raditi volonterski za Večernje novine, pa potom i za Slobodnu Bosnu, kao i za Magazin Start. I onda 1993 godine sasvim slučajno, a s namjerom Adnana Burazerovića, svratim, po povratku sa slobodnog dana u jedinicu na Dobrinju, na ISV radio i tu, sa dugogodišnjim stažem  velikog ljubitelja slušanja radija, postanem i onaj „čovječuljak iz radija“.  Nakon toga Sarajevo 202,  pa potom i dvadeset godina kao urednik Studentskog eFM radija. U međuvremenu sam u tom čudesnom medijskom svijetu radio mnogo i za mnoge.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Pa rekao bih da sam ja svih ovih trideset godina rada u medijima samo i isključivo građanin. Na žalost, sticajem nesretnih okolnosti, nikada nisam završio Fakultet političkih nauka čiji index i danas negdje imam. Znanja sam sticao tako što sam koristio svaku priliku i svaku osobu koju sam u poslu sreo, vidio, čuo i čitao, gledao da “ukradem” ono što mi se sviđa. Učio sam i dalje učim, bez obzira da li su mi “učitelji” stariji ili mlađi.

Kako ste saznali za IMEP?

Po prirodi posla kojim se bavim i onako kako su me naučili – moje je da znam. Tako je bilo nekako normalno da ova informacija dođe do mene, kao i bezbroj drugih informacija koje svakodnevno dolaze. Dodamo li tu važnost jednog ovakvog programa kakvih je sve manje, na žalost, trebalo bi se baš potruditi na bilo koji način biti vezan za medijski prostor u BiH i ne čuti za IMEP.

Kako je izledao proces aplikacije, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…

S obzirom da sam ja “administrativni idiot” koji se ukoči kada vidi više od dva papira koji se odnose  na bilo koju vrstu administracije i ne zna napisati čak ni lične podatke, moram reći da je proces bio relativno lagan. No uspio sam, prvenstveno zahvaljujući damama iz administracije  koje su pune razumijevanja za ovakve poput mene i kojima nije teško po sto puta ponoviti tako očite i jednostavne stvari kao što je ispunjavanje aplikacije. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svima na razumijevanju.

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Ono što je meni bilo zanimljivo u smislu medijskog izričaja u okviru programa New Voices Media, a istovremeno i izazov, jeste kratki film. Već dugo vremena imam napisan scenarij za film koji je nekako sublimacija svih ovih trideset godina mog života i bavljenja medijima. Dakle FUGA, kako će se zvati film, medijski je proizvod koji će na jedan poseban način, a filmskim jezikom, govoriti  o svemu onome što jesu teme koje u današnje vrijeme treba da tretira, ne samo građansko novinarstvo, već i tradicionalni mediji.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

Pa sad sam u fazi montaže i posprodukcije. Krajem oktobra sam snimao materijal, mjesec i po dana prije toga sam radio pripreme, pregovarao i dogovarao s glumcima, statistima, birao lokacije i sve druge stvari koje su bitne u preprodukciji jednog filma. A prije toga sam bio u panici :).

Imate li neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su?

Pa reakcije su odlične, bar kako se meni čini. I pored planirane ekipe koja će igrati u filmu, ja sam scenarij slao i drugim stručnim ljudima do čijeg mi je mišljenja stalo, a koji su kroz svoju profesiju vezani za ovaj i slične poslove.

Kakvi su vam planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane grantom?  

Sve faze izrade filma su vrlo zanimljive, a kada sve završim bacam na posao promocije i slanja filma na filmske festivale širom svijeta. Nadam se da ćemo napraviti dobar posao i da će film biti prikazan na nekom od festivala kratkog filma. Kada nam završi “festivalski život”, namjera mi je da ga prikažem na nekoj od televizija, a onda na internet i društvene mreže, izložiti ga sudu javnosti. U međuvremenu i za svo ovo vrijeme ja se svakodnevno bavim medijima radeći brojne edukativne radionice za djecu, mlade i sve druge zainteresovane u BiH, ali i u regiji, a na  stranici imep.ba sam objavio neke od svojih “Crtica iz (z)grada ” što je mala video kolumna koju bilježim u hodu, a promišljam ležeći.

 

OSTAVITI ODGOVOR