GRAĐANIN-NOVINAR: 30 miliona eura grantova EU za širokopojasnu infrastrukturu

0
168

Piše: Njegoš Kutić

U Sofiji je 25.06.2018. godine Evropska Komisija pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan sa ciljem da podrži tranziciju regiona na digitalnu ekonomiju i omogući koristi od digitalne transformacije poput ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i boljih usluga. Na ovom Komisija sarađuje sa ministrima iz šest partnera sa Zapadnog Balkana: Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan fokusirana je na investicije u unaprjeđenju sajber-bezbijednosti, jačanje digitalne ekonomije i društva, kao i unaprjeđenje istraživanja i inovacija. Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel istakla je da „pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan treba da osigura da građani regiona u punoj mjeri koriste prednosti brze i neizbježne digitalne trasnformacije“.

“Posvećenost Digitalnoj agendi obezbijediće da građani steknu vještine koje traži nova ekonomija i pomoći će modernizaciju javne administracije, ojačati sajber bezbednost, unaprediti povezanost i poslovnu klimu”, istakla je Gabrijel.

U saopštenju EK navodi se da će u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) regionu na raspolaganju biti 30 miliona evra grantova  EU za širokopojasnu infrastrukturu sa ciljem mobilisanja strateških ulaganja i ubrzanja socio-ekonomskog rasta.  Na polju sajber bezbedosti, EU i Zapadni Balkan imaju zajednički cilj da unaprede onlajn bezbijednost i poverenje.

Digitalna agenda će podržavati e-vladu, e-nabavke, e-zdravlje i pomoći unaprjeđenje digitalnih vještina stanovnika, a to će činiti kroz podsticanje učešća Zapadnog Balkana u EU inicijativama uključujući samit Startap Evropa 2018 u Sofiji čime će omogućiti regionalnim startapima da se povežu sa evropskim. Podsticaće veštine programiranja i digitalne pismenosti u regionu, pomoći uspostavljanje nacionalnih istraživačkih centara, razvoj najsavremenije e-infrastrukture na Zapadnom Balkanu i integraciju u digitalni Evropski istraživački prostor.

 

OSTAVITI ODGOVOR