Proteklog vikenda održan je drugi po redu okrugli stol o temi “Novinarska solidarnost i iskustva u slučajevima tužbi za klevetu” koji je imao za cilj potaći značaj novinarske solidarnosti, promovirati značaj medijskih sloboda i sloboda izražavanja i prezentirati iskustva sa suda u slučajevima klevete.

Na okruglom stolu su učestvovali urednici, novinari, advokati, predstavnici nevladinog sektora i studenti novinarstva. Pitanje solidarnosti usko je vezano za povećanje verbalnih i fizičkih napada na novinare, čije djelovanje ne služi vladajućim političkim opcijama i njihovim privatnim interesima, a što šira medijska zajednica često izbjegava da adresira.

Na okruglom stolu učestvovalo je pet izlagača, koji su primjerima iz prakse otvorili niz veoma zanimljivih tema. Jedan od predavača, medijski ekspert i pravnik Mehmed Halilović, naveo je niz dobrih i loših praksi, naglasivši kako novinari u velikim medijima moraju pokazati solidarnost s kolegama koji trpe pritiske.

Da nije sve negativno pokazala je Una Telegrafčić ispred Udruženja BH novinara. Ona je navela kako Udruženje BH novinara koristi različite mehanizme za poboljšanje novinarske solidarnosti. Vrijedno je spomenuti besplatnu pravnu pomoć, fond solidarnosti, odbranu novinara pred sudovima, te Otvorenu liniju za prijavu napada na novinare.

Učesnici su imali prilike čuti iskustva vrhunskih stručnjaka iz oblasti klevete, a posebno su im bili interesantni praktični primjeri iz sudskih praksi advokata Mirne Delalić, Davora Bunoze i Njegoša Petrovića.

Oblast nezavisnih medija, medijska netransparentnost i neetičnosti, kao i manjkavost obrazovog sistema u odgoju budućih novinara, su samo neke od tema koje su se provlačile tokom trajanja seminara.

Za kraj su učesnici učestvovali u diskusiji i ličnim primjerima podcrtali važnost novinarske solidarnosti u očuvanju objektivnih i profesionalnih vrijednosti kako bi nastavili da služe javnosti.

Okruglim stolom ”Novinarska solidarnost i iskustva u slučajevima tužbi za klevete”, pokušalo se odgovoriti na goruća pitanja iz oblasti medija, medijske (ne)solidarnosti i klevete, i jesu li rješenja  moguća u negativno zasićenom prostoru koje svakodnevno učestvuje u gušenju ličnih sloboda.

Pozitivan ton, kojim je završen drugi okrugli stol, još jednom pokazuje kako svako od nas posjeduje snagu da mobilizira sve raspoložive snage i pokrene istinske promjene u društvu.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

#USAID #CPCDba #IMEP #pravnapomoc

 

OSTAVITI ODGOVOR