Priče građana novinara: Da li su novinari zaista nezavisni?

0
174

Piše: Nihad Kadić

Lokalne javne tribine političkih partija ne prate lokalni mediji, barem u Gračanici.

Neki dan je na tribini jedne političke partije sala bila puna,  odziv građana veliki, govorili su predstavnici vlasti iz te partije koji su na raznih funkcija na svim nivoima vlasti, ali i ljudi koji rade samo u toj stranci, ali nije bilo novinara iz

lokalnih medija.

Lokalni mediji su ugalvnom javni, dakle na „državnim jaslama“ i dužni su da informišu građanstvo o svim događanjma na području općine. Ali građani znaju ko su krivci za toi zašto nije bilo nikoga od onih koji su trebali da budu i informišu građanine – partija čija je tribina nije omiljena u našem kraju.

Ali kada govorim o novinarima, ne radi se o podršci ili ne toj stranci, već o novinarskom poslu, izvještavanju i prenošenju događaja: objektivno, nepristrasno iprofesionalno.

Kod nas je opšte poznato koji mediji pripadaju kojoj grupaciji,interesnoj skupini ili, jednostavno rečeno, kojim partijama, pa ako ti mediji ili novinari ne slušaju – gube podršku onih koji su ih postavili na mjesta na kojima su i završavaju karijeru. Pitam se gdje je tu hrabrost, ne samo građanska,već etička hrabrost onoga koji predstavlja medije i mislim da, ako se neko želi baviti ovim jako teškim i stresnim poslom, treba da radi sa entuzijazmom, hrabrošću i, što je najbitnije, profesionalno.

No na žalost politika nam se uvukla u sve sfere života tako da je čovjek i građanin pred velikom dilemom da li ćutati ili progovoriti. Tako su valjda i novinari  često prinuđeni na nešto što možda ne bi uradili. Jako je malo onih u svim sferama života, na žalost, koji su spremni da se bore i za sebe, a i za druge.

Na tribini sam ja, potpisnik ovih redova, bio jedini novinar. I ne mislim smao na lokalne medije, nego i ove koji pokrivaju „šire područje“. Na tribini sam ja vno rekao da nije u redu da  novinari ne prisustvuju  tom događaju, lai džaba – krivac se zna.

Inače poslije predstavljanja i govora gostiju otvorila se diskusija i govorili su i građani. To je mogla biti prava poslastica za medije.

I sada se postavlja pitanje da li su mediji nezavisni ili nisu. Kako ovo sve izgleda – nisu! Onda nije čudo što su građani pasivni ako oni koji treba da kritikuju – ćute i rade po diktatu!

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR