Darko Udovičić, korisnik IMEP-ovog granta za građane-novinare

0
491

Priča o Marku Mandiću je na Facebooku sherovana 1.400 puta

Piše: objavi.ba

Možeš li se malo predstaviti ?

Zovem se Darko Udovičić. Imam 46 godina. Rođen sam u Sarajevu gdje sam završio III gimnaziju. Poslije neuspješnog pokušaja da upišem Akademiju scenskih umjetnosti, smjer gluma, upisujem Pravni fakultet u Sarajevu. Rat me dočekao u Francuskoj gdje sam završio Školu za komunikacijska zanimanja, specijalizacija za video montažu. Po povratku u Sarajevo zapošljavam se u Media plan institutu i radim u njemu kao direktor tehnike i producent. Zbog manjka posla u Media plan institutu, ali i suočen sa činjenicom napredovanja tehnike, i to  prije svega informatike i videa, upisujem i završavam IT Academy, smjer Video dizajner.  Sa novim i unaprijeđenim znanjima otvaraju mi se neki novi vidici. Potpuno samostalno putem WordPress-a pokrećem dva portala/bloga,  Svijet zanata i Foto&video info. I dalje sam kao freelancer saradnik Medi plan instituta kao i još nekih firmi i NVO, ali se prije svega aktivno bavim svojim blogovima.

Šta znaš o građanskom novinarstvu i kako si sticao ta znanja?

Gotovo cijeli život radim u medijskoj sferi, a od malih nogu sam u doticaju sa medijima i novinarstvom. Moja uža familija takođe se bavi ili se bavila medijskim poslovima. Imao sam priliku da upoznam izbliza i medije u Francuskoj, kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Oduvijek me privlačila konkretna priča iz naroda, glas običnih građana. U Francuskoj blogeri, pa čak i mainstreem mediji, puno pažnje posvećuju tome. Građani čine državu, društvo, njihovi problemi i glasovi bi trebali da budu prioritet  političarima i politikama. Ja se na mom blogu Svijet zanata bavim zanatlijama i zanatskim zanimanjima, « malim », a zapravo važnim ljudima  koje, smatram, treba predstaviti, popularizovati i podržati. Smatram da je važno osnažiti građansko novinarstvo, jer ono otvara teme kojima se veliki mainstreem mediji ne bave. Takođe, građansko novinarstvo pruža  mogućnost da se neke teme sagledaju i iz drugog ugla, ugla građanina, a ne samo iz ugla velikih redakcija, koje su vrlo često pod snažnim političkim pritiskom.

Kako si saznao za IMEP ?

Za IMEP sam saznao zahvaljujući kolegama i prijateljima iz medijskog miljea koji je blizak meni, ali i putem bilborda postavljenih u gradu. Jako puno medija je i izvještavalo o početku ovog projekta. Zainteresovao sam se, a onda na IMEP web stranici pronašao više informacija o samom projektu i mogućnostima koje pruža. Vidio sam svoju šansu, prijavio se na poziv za dodjelu grantova i projekat mi je odobren.

Kako je izledao  proces apliakcije, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…

Pošto sam imao prilike da nekada davno apliciram na neke projektne pozive koji imaju sličan  proces, za mene  je bilo relativno jednostavno. CPCD je organizovao i informativnu sesiju, pa je i to bila prilika da se otklone eventualne dileme, postave pitanja, dobije podrška. Sam aplikacioni formular je prilično jasan, pitanja na koja treba odgovoriti su koncizna. S te strane posmatrano, mogu reći da nije preteško. Možda da se pojednostavi dio aplikacije koji se oodnosi na budžet u smislu da je ponekad možda malo teško neki realni trošak uklopiti u zadate budžetske stavke. Ali, u principu, ni to nije nerješivo.

Koliko novca si dobio i za koje aktivnosti ?

Dobio sam 4.368 USD za aktivnosti produciranja i objave ukupno 39 medijskih sadržaja:  priča, fotoreportaža i video priloga na temu zanata i zanatlija. Pravim i objavljujem priče o mladim, uspješnim zanatlijama, zanimljivim zanatima, mogućnostima koje pruža školovanje za zanate. Dominantna percepcija zanatskih i stručnih zanimanja uglavnom je da se radi o zanimanjima niže vrijednosti, pa bi svi da budu direktori, menadžeri, a san je zaposliti se u javnoj administraciji, dobijati, a ne zarađivati platu.  Veliki su stereotipi i predrasude o zanatima i zanatlijama. Stoga je moja ideja da ih predstavim. I vjerujte, ima tu sjajnih, vrlo obrazovanih, inovativnih, originalnih ljudi, vrlo sposobnih da preuzmu inicijativu, te vrijedno rade vrlo korisne stvari i stvaraju korisna djela. Na svom blogu objavljujem i vijesti o kretanjima na tržištu rada, mogućnostima za zaposlenje zanatlija, mogućnostima za školovanje za zanate, ima tu i priča o iskustvima iz regiona.

Šta trenutno radiš u okviru ovog granta ?

U okviru granta New voices pišem tekstove, pravim fotoreportaže i snimam video priče o ljudima koji su uz veliki trud i talenat uspjeli da u nekom zanatskom zanimanju pronađu svoju i egzistenciju i zadovoljstvo. Do sada sam objavio priče o vrlo zanimljivim pojedincima koji se bave rijetkim, novim, tradicionalnim, jednom rječju različitim zanatima : poslastičar, grnčar, juvelir, CNC programer, restaurator namještaja – sve su ovi zanati u kojima sam pronašao vrlo zanimljive i uspješne ljude.

Imaš li neke reakcije na to što radiš i ako imaš – kakve su?

Reakcije su dobre. Mladi i njihovi roditelji počinju da razmišljaju da nije jedina perspektiva biti menadžer, pravnik, ekonomista. Mnogi poslovi vezani za zanatstvo su interesantni, vrlo traženi i mogu da obezbjede egzistenciju, a u nekim slučajevima odličnu egzistenciju. Evo, neka svako pođe od sebe:  koliko puta vam je zatrebao dobar vodoinstalater, električar, keramičar, parketar, sajdžija. Treba vam majstor, a majstora ni s glave. Čovjek bi nekada kad mu treba popravka platio i duplo, samo da završi posao, a majstora je sve manje. Mogu reći da priče “Svijeta zanata” nailaze na jako dobar prijem kod publike, ali i kod kolega iz drugih medija.  Na primjer, priče o slastičaru Neninu Gopi iz Gračanice ili mladom siraru Marku Mandiću iz Bosanskog Petrovca preuzelo je i objavilo više od 10 medija širom Bosne i Hercegovine. Takođe, ima odjeka i na društvenim mrežama. Na primjer, priča o Marku Mandiću je sa Facebook stranice sherovana čak 1.400 puta.

Kakvi su ti planovi za poslije, kada završiš aktivnosti podržane grantom?

U vremenu u kojem živimo teško je bilo šta  planirati  na dalje staze. Praktično imam i znam tri posla raditi. Snimam, montiram, fotografišem,  vozim… Nastaviću da se bavim mojim blogovima, to je sigurno, a na raspolaganju sam svakome ko želi da sarađujemo.

OSTAVITI ODGOVOR