Edib Bajrović, korisnik IMEP-ovog granta za građane-novinare

0
336

Nekada ne bude lako, ali to je sastavni dio posla

Piše: objavi.ba

Možete li se malo predstaviti?

Zovem se Edib Bajrović, imam 30 godina. U novinarstvu sam aktivno od 2010. godine. Magistrirao sam na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Kroz projekte, novinarske treninge i edukacije usavršavao sam se u izvještavanju o tranziciji, EU integracijama, ekologiji, ljudskim pravima, borbi protiv diskriminacije i trgovine ljudima. Studentske dane iskoristio sam za honorarni rad na Radiju M gdje sam upoznao mnoge novinarske žanrove u praksi. Bio sam novinar u Redakciji informativnog programa Federalne televizije i reporter na N1 televiziji.Trenutno radim na Radiju Slobodna Evropa u digitalnoj jedinici Balkanskog servisa.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Građansko novinarstvo je nešto što razvojem demokratije i novih tehnologija tek dobija pravu svrhu i zasluženo mjesto u svijetu. Digitalno je doba, tehnologija i dalje nezaustavljivo napreduje i to je onaj momentum koji treba uhvatiti. Posjedovanje kompjutera, mobilnog telefona sa snimačem zvuka i fotoaparatom, pristup internetu u svakom korneru svijeta – pa ko je to prije samo nekoliko godina mogao zamisliti? Društvene mreže doprinose nevjerovatnoj transformaciji informacije i za čas od nekog lokalnog događaja mogu napraviti „svjetsku vijest”. Ostalo je na nama. Dakle, u masi elektronskih, ali i tradicionalnih, medija kojima recipijenti vjeruju ili ih iz navike posjećuju, čitaju, gledaju, građansko novinarstvo treba da nađe svoj prostor i plasira kvalitetne sadržaje koji nisu mainstream, što je za demokratizaciju društva itekako poželjno.

Kako ste saznali za IMEP?

Za IMEP sam saznao od kolega s kojima sam prethodno sarađivao na nekoliko sličnih projekata. IMEP je jedna od prilika koje se medijima, novinarima, nevladinim organizacijama, ali i građanima rijetko pružaju. Imate program, projektne nacrte, instrukcije za aplikacije i sredstva, vaše je samo da to pretvorite u dobru ideju.

Kako je izledao proces aplikcije, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…?

Proces aplikacije za nekoga ko se s projektnim prijedlogom prvi put susreće izgleda komplikovan. Međutim sam proces upoznavanja s IMEP-om i grantovima, gdje smo na početku imali i instrukcije za pisanje aplikacije, meni je lično umnogome pomogao da savladam određene nedoumice vezane za prijedlog projekta, plan aktivosti, nacrt budžeta i ostale detalje. Uglavnom – vjerujem da svaka stavka u aplikaciji opravdava i ideju za priču, ali i sve detalje vezane za njenu realizaciju. Kao aplikant naravno da mislim da bi moglo biti i manje komplikovano.

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Kroz grant za građane novinare (New voices) aplicirao sam za sredstva od 2.600 dolara. Okvirni budžet koji je i odobren predviđa pisanje istraživačke priče o problemu zagađenja zraka na području Federacije BiH. Za period realizacije od četiri mjeseca planiram obići najkritičnije gradove i lokalitete, razgovarati s predstavnicima vlasti, kompanija koje su najveći zagađivači, ekolozima, ali i građanima koji imaju jednako bitnu ulogu u procesu očuvanja životne sredine. Kontekst je jasan, problemi manje-više identifikovani i poznati, bitno je sada da svaki pojedinac preuzme svoju ulogu i odgovornost. Pored putnih i drugih troškova vezenih za sam proces realizacije priče, predvidio sam korištenje opreme i konsultovanje kolega za izradu infografika, kako bih kroz multimedijalni pristup što jasnije dočarao ovu važnu priču za našu zajednicu.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

Nedavno sam završio i posljednju bitniju posjetu – Zenici. Dok odgovaram na Vaš upitnik, desetine otvorenih prozorčića na startnoj liniji kompjutera. Slušam i prekucavam intervjue, listam fotografije koje sam zabilježio na terenu i čitam godišnje izvještaje institucija, čiji mi podaci mogu poslužiti za neku kvalitetnu infografiku.

Imate li neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su i kakvi su vam planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane grantom?

Da, reakcije su uglavnom dobre. Svakog sagovornika prije svega upoznajem sa detaljima projekta, potom objasnim plan aktivnosti i cilj do kojeg nakon četiri mjeseca nastojim doći, tako da je svima drago dobiti priliku, učestvovati i doprinijeti tome. Naravno, s nekim institucijama i pojedincima i ne bude lako, ali i to je sastavni dio ovog posla. Dosljedan plan i profesionalan pristup mnoga vrata otvara.  Nakon što završim s ovim aktivnostima planiram nastaviti istim tempom. Nove mogućnosti se otvaraju, a priča ne nedostaje. Bitno je samo imati šansu da to objektivno, nepristrasno i slobodno ispričate ljudima.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR