Adin Mulagić (New Voices): Uredu je!

0
120

Objavljeno na: Blog styx.ba (08.07.2018.)

Uredu je što navijaš za Hrvatsku. Uredu je i što navijaš za Srbiju. Uredu je, također, što navijaš za obje reprezentacije kada igraju protiv zemlje čiju ispravu nosiš u novčaniku. Fakat je uredu biti na strani pobjednika. Pobjednika s kojima dijelimo jezik, historiju i kulturu. Kako onu dobru, tako i masu mračne. Uredno je klicati pobjedama susjeda. Susjeda s kojima, osim pomenutog, dijelimo tradiciju i religijsko očitovanje.

Potpuno je legitimno isticati crveno-bijelu šahovsku podlogu kako u južnim, tako i u centralnim, pardon središnjim, dijelovima Bosne i Hercegovine. Jer ako nisi znao, Bosna je ćilimom zastrta, što ne isključuje Hercegovinu. Isto tako, ako misliš preći prag, moraš se izuti kako ćilim ne bi uprljao. I ne zbog materijala za koji misliš da je nižerazredni. Ne! Već takav ćilim ne treba da uprljaš.

Sjajne su i panslavističke zastave u RS-u. Tačno toliko da se prisjetimo legendarnog citata iz filma Euro Trip „Dear sweet mother of God, we are in Eastern Europe.“ Ali ne zaboravi da je uredu naše slavensko porijeklo i da veličaš ono bez čega ne bismo bili ono što danas jesmo. A jesmo u zajedničkoj državi. I to se neće promijeniti.

Ako zavirimo u toliko prethodnih stoljeća otkako postoji zemlja u kojoj živiš, vidjećeš da se nije promijenila. Iako se svašta mijenjalo u okolini. I nema problema ako si na strani onih pod čijom si palicom ratovao. Jer sve suprotno bi bilo uzaludno. A i tvoj otac, i mnogi drugi očevi, nek’ ne pomišljaju drugačije. Fuck drugačije. Tragičnost predaka naspram lične progresivnosti – izbor je logičan!

Full primat, zamal’ homo sapiens

Jer bolje je izabrati da si stranac u vlastitoj zemlji. Činjenicu koju kompenziraš čežnjom prema bogatoj, prekograničnoj tetki. Nego shvatiti da je to gdje si rođen integrisano u tvoj mentalni source code i nikad neće postati nešto manje primitivno nego što već jeste. Možda zamišljaš da bi, ukoliko granica naglo skrene i obuhvati debeli broj prohrvatskih tintara, naglo postao homo sapiens dostojan tradicionalno elkoventnih Hrvata.

Moram te razočarati. Stvari su za trunku komplikovanije. Taman toliko komplikovane da podrazumijevaju suočavanje sa zločinačkom prošlošću koja je izrodila simbole koje slaviš. Jer kako drugačije objasniti slavlje vrijeđanjem. Haj’ što vrijeđaš to što vrijeđaš. Ropstvo navici. Ali prepotentno slaviti pobjedu impotencijom da zemlju u kojoj živiš napraviš boljim mjestom, ustvari je poraz.

Pogotovo ako, evolutivno gledajući, želiš sa nivoa uznapredovalog bosanskohercegovačkog primata preuzeti laskavu titulu hrvatskog homo sapiensa. Zapitaj se da li bi te homo sapiensi uopće željeli! Mada, ako je suditi prema aktuelnom političkom i društvenom trendu, možda bi bio adekvatan dodatak rastućoj fašističkoj furci.

Gdje logika prestaje, tu BiH počinje

Ne! Ovaj tekst nema namjeru da ikog otjera bilo gdje. Stvar je poštovanja. Toliko izblijedjele vrline da se pitam kakva utopija je bila Jugoslavija. I koliko ozbiljnih batina je trebalo da usadi sistem vrijednosti koji će biti poštovan. Ili se samo radi o promjeni strahova. U jednom vremenu strah od Partije, a u ovom novom, strah od nelegitimnosti.

Jer, đeš’ mi reć’ da sam nelegitiman Bošnjak, Hrvat ili Srbin aka Izdajnik Srpskog Naroda?! To jednostavno boli više od birokratije, složenosti državnog aparata, korupcije i slabog priliva stranih investicija. Ono, stvar je prelogična. Ne da ti neću pomoći Susjedu Na Kojeg Sam Pucao I Opet Bih, već ću te u miru opstruirati jer meni stvarno znači kad ne spavaš kako treba!

Izvor: https://styx.ba/2018/07/uredu-je/

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR