Adin Mulagić (New Voices): Deset načina da započnete sa programiranjem

0
479

Objavljeno na: Blog Styx (www.styx.ba), 23.04.2018.

Programiranje je jedna od najvrijednijih vještina koje možete naučiti u modernim vremenima, bilo da će vam služiti za karijerni iskorak, ili samo želite da rastegnete mozak i kreirate nešto sjajno. Ukoliko ste na startu vašeg programerskog putovanja, ovdje možete naći deset prijedloga i resursa uz pomoć kojih se možete otisnuti na kodersku pučinu.

Skontajte šta želite naučiti kodirati

switchup.org interface

switchup.org

Putanja kojom ćete ići uveliko će zavisiti od toga zašto želite da naučite kodirati u prvom redu i koliko ćete vremena provesti posvećeni učenju. Ukoliko želite biti profesionalni programer, upisivanje nekog univerzitetskog smjera bi bila najbolja opcija. Ukoliko želite da gradite web stranice ili igre iz zabave (a možda i potencijalnog profita) u slobodno vrijeme, interaktivni tutorijali mogu biti vrlo korisni. Bloc je objavio komparaciju kursnih opcija baziranu na količini rada koju morate uložiti, trošku i razlogu zašto se uključujete u programiranje. Ukoliko želite da se okušate u tech karijeri, Switch će vam preporučiti neku, bazirano na vašim interesima.

Izaberite pravilan jezik

Linije koda

Markus Spiske / Unsplash

Ne postoji najbolji programski jezik, a onda kada naučite jedan, prilično je jednostavno pokupiti znanje drugog, tako da nije poželjno da se zadržavate na izboru prvog programskog jezika. S tim u vezi, neki od jezika su kao skrojeni za početnike za razliku od drugih. Jezik koji izaberete za početak može zavisiti od svrhe za koju ćete ga koristiti. (Na primjer, ako želite napisati iOS aplikaciju, potrebno je naučiti Swift.) Postoji generalno mišljenje da počnete sa C programskim jezikom ukoliko ste ozbiljni sa programiranjem, iako su jezici višeg nivoa, poput Pythona, lakši za svariti ukoliko ste na početku.

Počnite sa nečim malim (i budite strpljivi)

Linije koda - CSS

Pankaj Patel / Unsplash

Bez obzira koji jezik ili metod učenja izaberete, trebali biste početi od samog početka (što je, složite će se, odlično mjesto za početak). Kada je David Sinsky naučio da kodira za osam sedmica, on je proveo jednu sedmicu upoznavajući se sa Pythonom i jednu sedmicu upoznavajući se sa osnovama Djangoa – prelazeći kroz tutorijale ispočetka. Počnite sa osnovama i budite strpljivi sa sobom dok pravite napredak. Kako biste započeli programerski projekat od početka do kraja, slomite projekat u jednostavne korake. Ukoliko jedan metod učenja ne funkcioniše, konkretno za vas (recimo knjige), onda probajte neki drugi metod prije nego odustanete.

Probajte aplikaciju za djecu

Scratch screenshot

Scratch screenshot

Čak i dječica uče da kodiraju ovih dana. Iako su mnogi od programa koji su dizajnirani da uče djecu programiranju veoma simplificirani, mnogi od njih, kao što je Scratch, su odgovarajući za sve uzraste. Nije bitno koliko ste stari, čak i dječije, animacijske aplikacije mogu biti dobar vjetar u leđa za prve korake u programerskom svijetu.

Koristite besplatne online sajtove za trening

Codecademy screenshot

Codecademy screenshot

Besplatne online stranice za treniranje poput Codecademya ili Hour Of Code mogu biti od pomoći da napišete prvi programerski program. Tutorijali sa KhanAcademye, Codecademy, Code.org, i mnogih drugih organizacija vas mogu upoznati sa osnovama programiranja – sve dok kreirate novu igricu, sajt, ili neki drugi projekat. Pronađite resurse koji su potrebni sudeći prema jeziku koji učite sa Bentom. Ovo su odlične početne tačke, ali je potrebno da se napravi daljnja inicijativa i nastavi sa učenjem nakon ovih uvodnih upoznavanja sa kodom.

Pohađajte kurs kodiranja

Dečko kodira u sofi

Annie Sprat / Unsplash

Online kursevi koji se bave kompjuterskom naukom nude više uobličeno edukacijsko iskustvo u poređenju sa online sajtovima za treniranje koji se fokusiraju na jedan jezik. Ovi kursevi su dizajnirani da vas nauče fundamentalnim vještinama kroz period od nekoliko mjeseci prolazeći časove koji su na univerzitetskom nivou. Lično, ne mogu da predložim Harvardov CS50 (koji možete pohađati besplatno), ali možete pohađati mnoge druge (koji su izlistani ovdje).

Zgrabite neku od besplatnih programerskih knjiga

Naslovi programerskih e knjiga

Curtesy of Right Click + Save as @ Lifehacker

Kada naiđete na problem ili samo želite da nešto pogledate, referensne knjige mogu biti vrlo korisne. Postoji ogromna kolekcija – od preko 500 knjiga koje su postavljene na GitHub, i druga kolekcija koja je postavljena na Linuxlinks i pokriva 24 programska jezika.

Zaigrajte koderske igre

Codecombat screenshot

Codecombat screenshot

Vrlo često igre su vrlo dobar način za učenje. Dok se dosta koderskih tutorijala vrti oko izgradnje jednostavnih ili kompleksnih igara, nekoliko mentorskih sajtova su doslovice igre: Code Combat i CodinGame su dva sajta koja mogu biti zabavna za sve.

Nađite mentora (ili naučite nekoga drugog)

Programerske zajednice vrve od ljud koji su željni da pomognu sljedećoj generaciji programera. Hack.pledge() je jedan od sajtova koji omogućava da se konektujete sa mentorom, ili se možete prijaviti da mentorišete nekoga drugog. Čak i da planirate da predajete ono što ste naučili može pomoći da zadržite upijeno znanje.

Hakirajte nečiji kod

Čovjek za kompjuterom

iAmMrRob / Pixabay

Kada radite obrnuti inženjering nečijeg koda, testiranje svake linije koda je potrebno da vidite da li kod uopće radi. Na taj način dobijate bolje razumijevanje šire slike samog programiranja. Zahvaljujući tonama open source koda, možete naučiti prilično sve što vam je potrebno – i naravno nastavite učiti kroz inkrementalni hakerski ciklus. I sjetite se da dijelite vaš kod sa zajednicom kako bi unaprijedili vlastiti program i vlastito znanje.

Izvor: https://styx.ba/2018/04/deset-nacina-da-zapocnete-sa-programiranjem/

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR