Izjava vođe delegacije Parlamenta Kuvajta Walesa Al-Tabatabaia koja je boravila u BiH kako “Kuvajt moli da se na svim nivoima u BiH olakšali ulaganja našim državljanima, te da se što prije riješe pitanja vlasništva nad nekretninama” trebala bi da postane tema za pravnika, političare, političke analitičare, a ponajviše za zabrinute normalne građane.

Ovo praktično znači da Kuvajt, u ulozi arapskih ulagača, želi da se sve što je u BiH nelegalno izgrađeno arapskim novcem legalizira i to retroaktivno. Dakle poručeno je: „Mi ćemo investirati ako donesete izmjene svojih zakona!“  Naime, Zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine uveo je novinu prema kojoj stranci kao fizička lica mogu postati vlasnici nekretnina i to po sistemu reciprociteta  što znači da stranci u našoj zemlji imaju ista prava kakva i državljani BiH imaju u svojoj zemlji. A kako  državljani BiH ne mogu biti vlasnici nekretnina u Kuvajtu – tako ni Kuvajćani ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Ukoliko ipak bh. vlast, prilično na izdisaju, legalizuje Arapima stvarno stanje na terenu – sva stravična halabuka u akciji “Nekretnine”, oko fiktivnih arapskih firmi gdje državne inspekcije, najviše na Ilidži, u zapuštenim dvorištima i zgradama nisu mogle naći niti jednog uposlenika, pada u vodu.

Kako sada stvari stoje, u Bosni i Hercegovini ni državne institucije ne mogu pobrojati “arapske zatvorene zajednice” koje se nalaze od Posavine, i to najvećim dijelom u napuštenim posavskim selima, do okolice hercegovačke ljepotice Bune, a sami Arapi ističu da najviše vole našu klimu, šume, planine! Pogled na teren pokazuje da, izgleda, najviše vole Vlašić, pitomu destinaciju punu šume i dobro skrovitog hlada za ljetnih vrelina. Od ove zime vole i skijaške staze iako nisu vični zimskim sportovima: blizu im je civilizacija, autoput u koji su i u koji će investirati Kuvajćani, blizu im je i granica sa Hrvatskom, odnosno more.  Za male pare kupuju  zemlju na Vlašiću, a i u drugim dijelovima domovine.

Jedan vojnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je ovdašnjem proizvođaču meda rekao da ovdje može da kupi zemlju i novoizgraďenu kuću za novac koji bi potrošio tokom jednog vikenda sa svojim porodicom boraveći u jednom od hotela u Dubaiu. Dakle ovdje nisu problem pare, nego je problem to što ljudi jeftino, za 15-30 hiljada KM po dunumu, prodaju svoju pradjedovinu, a  problem više je aktivni vojnik iz Kuvajta na Vlašiću!  Skupe dječicu, dovedu ih na Vlašić i izgledaju kao migranti, a dođu kupovati našu zemlju. Kupe je od ovdašnjih Srba i Bošnjaka koji onda „malo niže“ svojoj djeci kupe plac za kuću, radi boljeg života, ili ih s tim novcima pošalju u novi život u neku od zemalja Evropske Unije.  Naime, na Vlašiću nema zaposlenih u javnim ustanovama, roditelji nemaju novac za školovanje djece, a stari za zimovanje na planini i da bi obezbijedili bilo kakav život dostojan čovjeka  – većina njih već nekoliko godina, na nekada  svojoj zemlji,  rade i grade Arapima za bijedne dnevnice.

Kuvajtska parlamentarna delegacija, na čelu sa Waleedom Al-Tabatabaiem, je došla iz zemlje koja se svrstava među 10 najbogatijih na svijetu koja broji 4. miliona stanovnika. U njihovom Ustavu stoji da ni jedan njen stanovnik ne smije biti gladan. U zadnje dvije godine u Bosnu i Hercegovinu je punih stomaka došlo više od  25.000 Kuvajćana. Puni su novca i nude ga za investicije, a zauzvrat traže legalno naseljavanje naše zemlje i to u isto vrijeme kada iz nje odlazi naša najveća vrijednost, naša djeca! Sada je otvoreno pitanje hoće li bh. političari, ako ništa ne poduzimaju zbog odlaska djece, poduzeti zbog dolaska Arapa? Naime, geopolitičari su davno potvrdili da BiH ima najznačajniji geopolitički i geostrateški položaj između Istoka i Zapada, a sa najezdom Arapa u našu domovinu, po svemu sudeći  uz  podršku bh. vlasti, lukavo, lako i jeftino Istok bi mogao da se turbulentno približi Zapadu.

Azemina Smailbegović Mulahuseinović

 

OSTAVITI ODGOVOR