USAID-ov Program podrške neovisnim medijima završio je evaluaciju 15. pristiglih prijava za pravnu pomoć medijima i novinarima. Po obavljenoj evaluaciji advokatski tim je preuzeo 6 predmeta kojima će biti pružena pravna pomoć u vidu finansijske i strukovne pomoći.

Komisija za evaluaciju i odabir prijavljenih slučajeva povrede sloboda i prava novinara, kao i povrede slobode medija razmatrala je i objektivno ocijenila zahtjeve  pojedinih novinara, urednika, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih profesionalaca za pravnom pomoći koja im je potrebna uslijed nastalih povreda prava i sloboda. Pravna pomoć sadrži detaljnu analizu predmeta kao i pravno zastupanje pred sudovima u BiH angažiranjem odabranih advokata.

USAID-ov Program podrške neovisnim medijima (IMEP) prepoznaje značaj slobode medija kao faktora u razvoju demokratskog društva i pruža pravnu pomoć neovisnim medijima u slučajevima navodne klevete ili napada i uznemiravanja novinara” rekao je Slaviša Prorok, voditelj IMEP projekta.

Nakon odabira predmeta, IMEP će omogućiti odabranim novinarima i medijima pristup Listi advokata i Fondu za odbranu kao vid podrške sudskim procesima koji se vode protiv novinara i medija. Proces odabira i pružanja pravne pomoći će se nastaviti i u narednom periodu.

Pozivaju se svi mediji i novinari koji se suočavaju sa sudskim sporovima u oblasti klevete ili su bili žrtve napada da svoju prijavu dostave na:  https://imep.ba/kako-aplicirati-za-pravnu-pomoc

 

OSTAVITI ODGOVOR