“Program osnaživanja nezavisnih medija” (IMEP) USAID-ov je projekat koji u narednih pet godina podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, kao i aktivnim uključivanjem građana u proces stvaranja medijskih sadržaja.

IMEP je posvećen izgradnji i jačanju kapaciteta medija i novinara kao značajnog segmenta uspostave demokratskog okruženja u našoj zemlji.

U okviru Programa provode se i aktivnosti usmjerene ka pružanju besplatne pravne pomoći novinarima i medijskim organizacijama koje su izložene klevetama, uznemiravanju i nasilničkom ponašanju. Pravna pomoć se pruža kroz aktivnosti pravnog savjetovanja, ali i pravnog zastupanja u pravosudnim postupcima od strane iskusnih advokata na prostoru cijele BiH.

“Zaštita prava i sigurnosti novinara, kao i zaštita slobode medija, zahtjevaju posvećenost i proaktivnu akciju, kako od udruženja novinara i sindikata medija, tako i od pojedinih novinara, urednika, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih profesionalaca. Nacionalno pravo i međunarodni akti i konvencije nalažu prava i slobodu novinarima i medijskim profesionalcima, te predstavljaju imperativ u očuvanju i zaštiti slobode medija”, rekao je Slaviša Prorok, voditelj projekta.

Program pravne pomoći IMEP-a otvoren je i u toku su prijave za isti. Novinari i medijske organizacije koje su izložene klevetama, nasilničkom ponašanju ili uznemiravanju mogu se obratiti za pomoć u pravnom savjetovanju i zastupanju prijavom na stranici www.imep.ba. Proces prijave je jednostavan, a odabir predmeta za pravnu pomoć utemeljen je na transparentnom procesu uz vrhunsku strukovnu podršku iskusnih i renomiranih advokata iz BiH.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR