U okviru petogodišnjeg USAID-ovog projekta “Program osnaživanja nezavisnih medija” (IMEP), u Centru za promociju civilnog društva (CPCD) u Sarajevu, protekle sedmice održao se Okrugli stol na temu “Pravne aktualnosti u oblasti zaštite novinara i slobode medija”.

U okviru okruglog stola održane su dvije panel diskusije:

  1. Aktuelne teme za obuku novinara u oblasti klevete
  2. Pravni aspekti zaštite od klevete i potrebe za obukom u oblasti prevencije

Okruglom stolu, pored novinara i urednika, prisustvovali su i advokati, predstavnici tužilaštva, kao i pravnici iz IMEP-ovog tima za Pravnu pomoć. Najviše se razgovaralo o trenutnom položaju novinara, ali i o zaštiti od klevete kao i prevenciji iste. Učesnici su identificirali najznačajnije teme za obuku novinara, advokata i ostalih partnera u oblasti medija i prava. Identificirane teme će biti dio programa obuke koji će se implementirati u okviru IMEP-a.

Ključna poruka sa događaja je da je pravna zaštita novinara aktuelna tema o kojoj je potrebno kontinuirano razgovarati da bismo osigurali veći nivo slobode novinarskog izražavanja u skladu sa novinarskom etikom i praksom. U svemu navedenom je važno da se i pravna struka vodi evropskim poveljama i sudskim praksama međunarodnih sudova.

Više informacija o besplatnoj pravnoj pomoći za novinare i medijske organizacije, možete pogledati OVDJE.

OSTAVITI ODGOVOR