Najprostije rečeno građansko novinarstvo je kada se građani i građanke bave onim što inače rade profesionalni novinari – izvještavanjem.

Južnokorejanac Oh Yeon Ho, prvi je u svijetu, krajem 1999. godine, pozvao građane na stalnu saradnju, a već početkom 2000. godine pokrenuo je web stranicu “OhmyNews” (inspirisan uzrečicom Oh my God!).

Počeo je sa četiri zaposlenika i 700 građana reportera, čistih dobrovoljaca, a onda je uslijedio vrtoglavi uspon u popularnosti medija. Već 2002 “OhmyNews” ima 6,23 miliona posjetilaca, a 2004 lansira internacionalno izdanje na engleskom jeziku i ima oko 40.000 građana novinara.

U tom periodu, građani su se iskazali kao izvrsni reporteri javljajući vijesti o svim bitnim stvarima.

Svi svjetski mediji prvo su objavljivali fotografije građana koje bi im oni slali mobilnim telefonima, a tek poslije toga reporteri profesionalci dolazili bi na mjesto događaja.

Od tog trenutka počinje velika dvojba. Trebaju li novine prihvatiti građane novinare ili ne? Građansko novinarstvo postalo je pravi pokret u svijetu i sve više novina uključuje čitaoce i blogere u proces proizvodnje novinskih vijesti.

U BiH, a i u širem regionu, građansko novinarstvo će morati uzeti bar malo zamaha ako želimo da tako željene promjene konačno nastupe. Tradicionalni mediji se možda mijenjaju, ali sporijim tempom.

Ono čemu se treba okrenuti jesu građani!

OSTAVITI ODGOVOR